Życie ze smakiem. Dla przyjaciół - tarta
Kto mnie zna, ten wie, że tak samo jak kocham gotować, tak bardzo nie lubię się przepracowywać. Najczęściej stawiam na przepisy, które wymagają jednego garnka i 20 minut przygotowań. Ale są wyjątki. Gdy odwiedzają mnie przyjaciele, robię tartę ze szpinakiem, serami i pomidorkami. Uwielbiają ją, więc się poświęcam.
To jeden z tych przepisów, które choć banalne, wymagają nieco pracy i dokładności. Wszystkie elementy układanki trzeba przygotować osobno, a składanie ich w odpowiedniej kolejności zajmuje czas. Pewnie dlatego, gdy spodziewam się gości, zamiast robić makijaż, do ostatniej chwili gotuję. I otwieram gościom drzwi ze ścierką w ręku, albo chowam się w łazience i wołam do męża: „Otwórz im, ja się przebiorę. I wyłącz piekarnik, gdy zapika”. Praca się jednak opłaca, bo zawsze pytają o przepis. Oto i on.
Tarta ze szpinakiem, serami i pomidorkami
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli.
Szpinak:
- 250 g liści młodego szpinaku,
- ząbek czosnku,
- mała cebula,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oliwy.
Wypełnienie: Ok. pół camemberta, pół opakowania sera feta i oscypka lub innego sera, np. mozzarelli, 4 białka jajek, 2 całe jajka, 200 ml śmietany lub jogurtu. Ciasto: mąkę wysypać na blat, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, sól i masło. Szatkować masło dużym nożem, aż zacznie się łączyć z mąką. Dodać wodę i zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki.
Szpinak: na łyżce oliwy z oliwek zeszklić jedną pokrojoną cebulę. Dodać umyty szpinak, sól, pieprz i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dusić około 6 min. Liście szpinaku zmniejszą objętość o 2/3. Odstawić do ostygnięcia. Odcedzić wodę, która się wytrąci.
Wypełnienie: w dzbanku dokładnie wymieszać 2 całe jajka z 4 białkami, solą, pieprzem, ząbkiem czosnku, przeciśniętym przez praskę, oraz śmietaną lub jogurtem.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem. Wysypać na nie dwie szklanki ziaren suchej fasoli lub ceramiczne kulki do obciążania ciasta. Spód tarty piec około 20 min w 180°C. Po tym czasie wyjąć ciasto, zebrać fasolę lub kulki do pieczenia. Na cieście ułożyć szpinak, tak aby w niektórych miejscach wystawał nad poziom naczynia. Między szpinak powciskać kawałki różnych serów - np. camemberta, fety i oscypka. Całość zalać masą z jajek i śmietany. Na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe. Piec 45 minut w 180°C. Podawać, gdy przestygnie.