Karolina Dudek

Życie ze smakiem. Cukinia Reni niejedno ma imię

Życie ze smakiem. Cukinia Reni niejedno ma imię  Fot. Karolina Dudek
Karolina Dudek

Przepis na tę cukinię dostałam od pewnej bardzo mi drogiej, dużo ode mnie starszej i mądrzejszej kobiety. Gdyby nie ona, byłaby to pewnie zwykła cukinia w occie z curry, a tak - mówię na nią z namaszczeniem „cukinia Reni”, wszak to jej udaje się ona najsmaczniejsza.

Co znamienne, Renia dostała ten przepis od pewnej nieco zdziwaczałej emerytowanej lekarki i mówiła na ten przysmak „cukinia pani doktor”. Nazwisko pomińmy. Grunt, że przepis przechodzi z rąk do rąk, a cukinia ze słoiczka na słoik zyskuje nowe imię w każdym domu.

Kto zasmakował jej u mnie - mówi z kolei, że to „cukinia Karoli”. Widać, że smak ten daje się zapamiętać. Jest na tyle wyrazisty, że kto raz spróbuje, pamięta, u kogo jadł to po raz pierwszy.

I tak oto, stosując się od poniższego przepisu, którym dzielę się z Państwem z wielką przyjemnością i poczuciem, że uchylam rąbka tajemnicy świata, można zostać mistrzem lub mistrzynią słonych przetworów. Łatwo i szybko - bo rzecz to jest w wykonaniu banalna. Warto zrobić cukinii więcej i rozdawać ją najbliższym w prezencie. Daję więcej niż słowo niedoszłego harcerza, że obdarowani takim słoiczkiem, któregoś dnia zadzwonią i zapytają, o przepis na tę waszą (!) cukinię.

Sezon cukiniowy w pełni, więc z pozdrowieniami dla Reni, apeluję - róbcie przetwory.

Cukinia z curry w occie

Cukinia:

2,5 kg młodej cukinii (ma miękką skórkę i nie trzeba jej obierać) umyć i pokroić w półtalarki.

Wrzucić do dużej miski, dodać 3-4 cebule pokrojone w piórka, zasypać 2 stołowymi łyżkami soli, odstawić na godzinę, aż warzywa puszczą sok

Zalewa:
W garnku zagotować:

Przyprawy:

Dokładnie wymieszać:

Cukinię z cebulą zalać gorącą zalewą, zagotować, przełożyć do słoików i lekko wymieszać z czubatą łyżeczką mieszkanki przypraw. W razie potrzeby uzupełnić zalewą. Zakręcone słoiki pasteryzować ok. 15 min.

Tutaj się czyta. Bez reklam.

Tak jak w kiosku. Kupując prenumeratę cyfrową, możesz czytać codzienne wydanie Dziennika Polskiego.

Co zyskujesz:

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego
  • codzienne e-wydanie Dziennika Polskiego
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu
Karolina Dudek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.