Życie ze smakiem. Co dziś na podwieczorek?

Czytaj dalej
Karolina Dudek

Życie ze smakiem. Co dziś na podwieczorek?

Karolina Dudek

W czasach gdy na lunch jadło się po prostu dwudaniowy obiad, gdy nie śniło się nikomu zamawianie jedzenia przez okno samochodu i nikt jeszcze nie słyszał o posiłkach w pudełkach przynoszonych pod drzwi z samego rana, w tamtych zamierzchłych czasach, każdy pamiętał o podwieczorku.

Dziś dietetycy i trenerzy personalni co rusz przypominają nam o konieczności regularnego jedzenia pięciu posiłków dziennie. Obwieszają to jak zaginioną prawdę o świecie. Tymczasem nasze babcie nie musiały studiować reguł zdrowego odżywania, żeby wiedzieć, co nam służy. I pilnowały tego, by co dzień około piątej po południu, był czas na podwieczorek - słodką zapowiedź wolnego czasu, porcję słodyczy i czwarty posiłek, który pozwalał bez ssania w żołądku doczekać kolacji.

Podwieczorkiem mógł być ciepły budyń z sokiem malinowym, kilka owsianych ciasteczek ze szklanką kakao, racuchy z jabłkami i kompot lub po prostu kawałek domowego ciasta. Tarta z orzechowym wypełnieniem i soczystymi gruszkami też świetnie by się na podwieczorek nadała. Spróbujcie u kogoś, kogo lubisz. Smacznego!

Tarta z orzechami i gruszkami

Ciasto półkruche:

Wypełnienie:

Przygotowanie: Składniki na ciasto zagnieść szybko - najlepiej dużym nożem szatkować zimne masło z żółtkami na mące i cukrze, do wstępnego połączenia się składników. Potem błyskawicznie zagnieść kulkę ciasta. Rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty posmarowaną masłem. Ściąć nadmiar ciasta na brzegach. Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć na chwilę do lodówki.

Gruszki obrać (jak ktoś lubi, mogą też zostać ze skórką) i przekroić wzdłuż. Dobrze zostawić im ogonki dla ładniejszego efektu. Mielone orzechy wymieszać z mąką. Żółtka ubić z cukrem pudrem na kogel-mogel, a białka z solą ubić na sztywną pianę. Połączyć z żółtkami, dodać do orzechów i delikatnie wymieszać. Taką masę wylać na wcześniej przygotowane ciasto, po czym ułożyć na niej 6 połówek gruszek. Tartę piec ok. 45 minut w 180 st. C. Podawać posypaną cukrem pudrem, nie tylko na podwieczorek.

Karolina Dudek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.