Karolina Dudek

Życie ze smakiem. Bakłażan jak pocztówka z wakacji

Życie ze smakiem. Bakłażan jak pocztówka z wakacji  Fot. Karolina Dudek
Karolina Dudek

Wakacyjne bakłażany z papryką, pomidorami i oliwkami - palce lizać. Te smaki wakacji będziemy pamiętać przez cały rok, a może i całe życie...

Spędzając wakacje na południu Francji, z pewnością skosztujecie ratatouille, jednogarnkowego gulaszu z letnich warzyw: bakłażanów, cukinii, papryki i pomidorów. Gdy będziecie mieli okazję dotrzeć na obcas włoskiego buta, zapytajcie o parmigianę- pieczone bakłażany w pomidorowym sosie pod skorupką z sera dojrzewającego. Jeśli zdecydujecie się na odpoczynek w Grecji, z pewnością uwiedzie was smak mussaki- zapiekanki z bakłażanów i mielonego mięsa w sosie pomidorowym, ukrytych pod kremowym beszamelem.

Te potrawy łączy, nasączony do granic przyzwoitości oliwą z oliwek, upieczony bakłażan i pomidory duszone z dodatkiem czosnku i ziół. Bakłażany, jeśli występują na talerzu samotnie, mogą być nieco mdłe, ale z pomidorami, pieczoną papryką, oliwkami i serem to już najwyższa kulinarna liga. Smak wakacji nad Morzem Śródziemnym zamknięty w jednym prostym daniu. Esencjonalnym i lekkim.

Jeśli podróżujecie tylko palcem po mapie, wciąż możecie wyruszyć na południe, nie opuszczając nawet własnej kuchni. Wystarczy, że zrobicie to danie. Smacznego lata!

Wakacyjne bakłażany z papryką, pomidorami i oliwkami
2 małe bakłażany
2 czerwone papryki,
2 duże dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
1 cebula
garść oliwek kalamata
50 gramów fety
5 łyżek oliwy z oliwek
natka pietruszki
łyżeczka suszonego oregano,
pół łyżeczki ostrej papryki
sok z połówki cytryny
łyżeczka cukru,
sól, pieprz

Przygotowanie:
Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż i ponacinać w krateczkę tak, by nie uszkodzić skórki. Posolić. Po 20 min ręcznikiem papierowym odsączyć sok, który się na nich wytrąci. Jeszcze odrobinę posolić i usmażyć bakłażany na sporej ilości oliwy z oliwek z ząbkiem czosnku z obu stron. Gdy się dobrze zarumienią, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni i również na oliwie - usmażyć pokrojone w kostkę: papryki, cebulę i pomidory. Przyprawić rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny, ostrą papryką, solą, pieprzem i cukrem. Dusić kilka minut aż warzywa będą miękkie, ale się nie rozpadną. Dodać oliwki bez pestek. Gorące warzywa ułożyć na bakłażanach. Posypać pokruszonym serem feta i posiekaną natką pietruszki. Podawać solo, z ryżem lub bagietką.

Karolina Dudek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.