(JED)

Żółty skarb z Azji w proszku lub w korzeniu wdarł się przebojem do polskiej kuchni

Żółty skarb z Azji w proszku lub w korzeniu wdarł się przebojem do polskiej kuchni Fot. Jarosław Ziarek
(JED)

Kurkuma to jedna z tych przypraw, która zadomowiła się w polskiej kuchni. Zwykle jednak używamy jej sproszkowanej wersji, która ma charakterystyczny, intensywny żółty kolor. Można już w naszych sklepach kupić kurkumę w korzeniu tak jak imbir. Jej zaleta jest bardziej intensywny kolor i zapach.

W kuchni azjatyckiej (głównie w Indiach) kurkuma jest dodatkiem do niemal każdego dania. Nadaje potrawom typowy orientalny aromat i kolor. Jednak jej podstawową zaletą są pro zdrowotne właściwości, które także zaczynamy doceniać. Zajadający się kurkumą hindusi rzadziej chorują na nowotwory i mają lepszą odporność na infekcje i zatrucia pokarmowe.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
(JED)

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.