Kurkuma to jedna z tych przypraw, która zadomowiła się w polskiej kuchni. Zwykle jednak używamy jej sproszkowanej wersji, która ma charakterystyczny, intensywny żółty kolor. Można już w naszych sklepach kupić kurkumę w korzeniu tak jak imbir. Jej zaleta jest bardziej intensywny kolor i zapach.
W kuchni azjatyckiej (głównie w Indiach) kurkuma jest dodatkiem do niemal każdego dania. Nadaje potrawom typowy orientalny aromat i kolor. Jednak jej podstawową zaletą są pro zdrowotne właściwości, które także zaczynamy doceniać. Zajadający się kurkumą hindusi rzadziej chorują na nowotwory i mają lepszą odporność na infekcje i zatrucia pokarmowe.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.