Zielono na talerzu, czyli siła cichego faworyta
Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. Co najlepiej smakuje pod Wawelem? Wybieramy miejsca, w których karmią i goszczą zawodowo. Zapraszamy do udziału w zabawie!

„Kulinarna randka trochę w ciemno czasami jest strzałem w dziesiątkę” – napisała Czytelniczka, pani Anna Wierzbicka, która w tym roku będzie jednym z jurorów naszego plebiscytu. I tu, jak to zwykle bywa z randkami w ciemno, zaskoczyć może to, co z pozoru wydawało się nie być w naszym typie. Cichym faworytem bywa kuchnia wegetariańska. W Miąższu wiedzą o tym doskonale. Zasada jest prosta: źródło smaku to przede wszystkim zdrowe składniki.
– Siadam ze szlanką świeżo wyciskanego soku i kawałkiem ciasta z czerwonej fasoli, obserwuję życie na placu Matejki – mówi pani Kinga. Można też skusić się na panino z wegetariańskim pasztetem lub guacamole. W Miąższu pieczywo wypiekane jest na miejscu, a słowo „gluten” jest na liście słów tam zakazanych.
Miąższ zmierzy się m.in. z sąsiadem z placu Matejki – Glonojadem oraz Spółdzielnią Organic Bar. W ekologicznym barze na Kazimierzu uwagę smakoszów przykuły boczniaki w pakorze i gryczane gnocchi w sosie grzybowym. Wrzesień to przecież czas grzybowych dań. Czas wycisnąć z leśnych kapeluszy to, co najsmaczniejsze!
Jak głosować? Na faworyta z listy zamieszczonej obok można wysłać SMS-a lub oddać głos poprzez stronę internetową www.dziennikpolski24.pl oraz za pomocą aplikacji na portalu Facebook. Na SMS-y od Państwa czekamy do 28 września. Wystarczy wpisać numer wybranego przez siebie kandydata. Jeden wysłany SMS to 10 punktów na daną kandydaturę w plebiscycie. Głosowanie za pomocą Facebooka i strony internetowej potrwa nieco krócej, bo do 21 września.
Kapituła plebiscytu w terminie do 2 października wyłoni po trzy restauracje w każdej z kategorii, które zostaną nominowane do III etapu plebiscytu, w którym wybierzemy laureatów i przyznamy Grand Prix. Rok temu ten tytuł zwycięzcy przypadł restauracji Bistro Zazie na Kazimierzu. Kto podbije podniebienia krakowian tym razem?