Zdrożeje mięso, rzepak, mleko, jajka i cukier. Susza nie będzie już jednym z głównych motywów wzrostu cen
Zdaniem ekspertów do końca roku zdrożeje żywność. Więcej zapłacimy za mleko, jajka, rzepak i cukier. Nie pomogą nawet sezonowe spadki cen w czwartym kwartale roku.
Z prognoz analityków kilku banków - BNP Paribas, Credit Agricole, ING Bank Śląski, Alior, Santander i PKO BP, które zebrał dziennik „Rzeczpospolita“ wynika, że pod koniec listopada znów zdrożeje wiele produktów.
W dalszej części artykułu m.in.:
Pewne jest, że na koniec listopada podrożeje pszenica (o 1,2 proc.) i rzepak (średnio o 2,7 proc.). Nieuniknione jest, że w górę pójdą także ceny pieczywa. Podrożeje także cukier (o 0,5 proc.) i jaja.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.