Zdrowe przekąski mają ratować dzieci przed nadwagą [WIDEO]
Z raportu NIK na temat zdrowego żywienia w szkołach wynika, że przerwy obiadowe są zbyt krótkie, posiłki często nie spełniają norm żywieniowych, a sklepiki wciąż sprzedają niezdrowe jedzenie.
2 października rozpoczną się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół podstawowych w ramach unijnego programu. Powstał on w wyniku połączenia dwóch oddzielnych: „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”. Uczniowie bezpłatnie będą otrzymywali gruszki, jabłka, śliwki, truskawki, soki owocowe, warzywne i mieszane, marchewki, rzodkiewki, pomidorki, mleko, jogurty i kefiry. W sumie nowy program obejmie 1,9 mln uczniów z klas I-V w całej Polsce. Na jego realizację w roku szkolnym 2017/2018 przeznaczonych zostanie około 240 mln złotych.
W dalszej części tekstu przeczytasz m.in.:
- o brakach w unijnych programach
- o złych posiłach w szkole
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.