Izabela Mortas

Zawód: szef kuchni. Praca w święta to standard. Coraz mniej się na to godzi

Zawód: szef kuchni. Praca w święta to standard. Coraz mniej się na to godzi
Izabela Mortas

W telewizji są znawcami smaku, wymagającymi jurorami, stojącymi na straży pysznej i zdrowej kuchni. Ich zawód wydaje się niezwykle interesujący - wymyślają oryginalne potrawy, degustują dania. Praca szefów kuchni poza telewizyjną rzeczywistością nie jest jednak tak kolorowa - to przede wszystkim bardzo stresująca i czasochłonna profesja. Co więcej, chętnych do jej wykonywania wcale nie jest tak wielu, przynajmniej w naszym regionie.

W piątek, 20 października, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni - to dobra okazja, by przyjrzeć się bliżej, jak ten zawód wygląda... od kuchni.

Kucharze i szefowie kuchni w województwie świętokrzyskim zarabiają w granicach 3-8 tysięcy złotych na rękę. Rozpiętość ta jest duża, bo pensja w dużej mierze zależy od kategorii lokalu, w którym podejmują pracę.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Izabela Mortas

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.