W telewizji są znawcami smaku, wymagającymi jurorami, stojącymi na straży pysznej i zdrowej kuchni. Ich zawód wydaje się niezwykle interesujący - wymyślają oryginalne potrawy, degustują dania. Praca szefów kuchni poza telewizyjną rzeczywistością nie jest jednak tak kolorowa - to przede wszystkim bardzo stresująca i czasochłonna profesja. Co więcej, chętnych do jej wykonywania wcale nie jest tak wielu, przynajmniej w naszym regionie.
W piątek, 20 października, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni - to dobra okazja, by przyjrzeć się bliżej, jak ten zawód wygląda... od kuchni.
Kucharze i szefowie kuchni w województwie świętokrzyskim zarabiają w granicach 3-8 tysięcy złotych na rękę. Rozpiętość ta jest duża, bo pensja w dużej mierze zależy od kategorii lokalu, w którym podejmują pracę.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.