Żary. Na straganie w dzień targowy… Czy rosną ceny warzyw, mięsa na żarskim targowisku?
Mięso i jego wyroby trzymają się w cenie. Tak samo jest z warzywami, drobiem czy miodami na żarskim targowisku.
Wtorki, piątki i soboty to tutaj dni targowe. Wtedy stoiska z żywnością przy ul. Lotników roją się od klientów. Ludzie narzekają na rosnące ceny, ale zjeżdżają się z całego powiatu w nadziei, że nawet jeśli drożej kupią tu jajka warzywa czy mięsa, to przynajmniej lepszej jakości niż w marketach.
Panią Izabelę z Kadłubii spotykamy w kolejce do stoiska mięsnego.- Czekam już kilkanaście minut, ale warto, bo nawet jeśli kupię tu nieco drożej niż w markecie, to wiem, że wędlina czy wędzonki poleżą w lodówce, choć są tak dobre, że nie zdążą poleżeć.- śmieje się. I dodaje, że to smak prawdziwej szynki, smak z dzieciństwa. Bez konserwantów i wypychaczy.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.