Zapraszam na dynię

Czytaj dalej
Fot. Tomasz Bolt
Ania Starmach

Zapraszam na dynię

Ania Starmach

Dynia dyni nierówna, dlatego zawsze rozmawiam ze sprzedawcą, licząc, że pomoże mi wybrać najsłodszy egzemplarz. Moimi faworytami są dynia Hokkaido i zwyczajna (o niezwyczajnym smaku). Do poniższych przepisów możecie wybrać dowolną odmianę!

Puree z dyni z filetem z łososia

Składniki: 400 g łososia, 600 g dyni, 2 cm imbiru, pół papryczki chili, sok z limonki, sól, pieprz, świeża kolendra, słodka papryka, ostra papryka, oliwa z oliwek
Przygotowanie: Dynię pokrój w cienkie półplasterki i wsadź do piekarnika o temperaturze 200 stopni na ok. 20 minut. Po tym czasie obierz dynię ze skórki, włóż do wysokiego naczynia, dodaj posiekany imbir i papryczkę chili oraz dwie łyżki oliwy z oliwek i zblenduj całość na gładkie puree, dopraw je do smaku. Łososia dopraw sokiem z limonki, posyp słodką i ostrą papryką i solą. Smaż na patelni po kilka minut z każdej strony. Rybę podawaj z puree i świeżą kolendrą.

Zupa z dyni z papryką

Składniki: 800g dyni, 2 czerwone papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, słodka i ostra papryka, sos sojowy, 500 ml wody, szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej, płatki migdałowe, 100 g żółtego sera, np. Ementalera , 4 kromki razowego chleba
Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno pokrój i przysmaż na odrobinie oliwy, dodaj słodką i ostrą paprykę, po chwili dodaj pokrojoną dynię oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Po minucie dodaj przyprawy: dużą szczyptę cynamonu, gałkę muszkatołową. Całość zalej wodą i gotuj na małym ogniu około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Wtedy zmiksuj zupę na gładką masę, dopraw do smaku sosem sojowym. Podawaj z podprażonymi płatkami migdałowymi i podpieczonymi w piekarniku (kilka minut na 200 stopni) kromkami chleba z żółtym serem.

Babeczki dyniowe z polewą z białej czekolady

Składniki: 350 g mąki , 150 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 350 g puree z dyni, cynamon, szczypta soli , 2 jajka , 70 g roztopionego masła, 70 ml maślanki, garść rodzynek sułtańskich Fine Food, garść orzechów włoskich. Polewa: 150 g białej czekolady Fine Food, 50 ml śmietanki 30 proc., sok z połowy cytryny
Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Puree z dyni wymieszaj z masłem, maślanką, jajkami. Składniki suche wymieszaj ze składnikami mokrymi. Do masy dodaj posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto nakładaj do małych silikonowych foremek na muffinki. Wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na ok. 20 minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj ze śmietanką i sokiem z cytryny. Wystudzone muffinki udekoruj polewą. Możesz je też posypać płatkami migdałowymi.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.