Z zeszytu babci Zosi

Czytaj dalej
Ania Starmach

Z zeszytu babci Zosi

Ania Starmach

Wczoraj obchodziliśmy Dzień Babci, dziś Dzień Dziadka. To dla mnie dni szczególne, pełne wspomnień o bliskich, o babcinej kuchni wypełnionej zapachem gorącego ciasta, powideł i kruchych ciasteczek. Dzielę się z wami przepisami, wprost z zeszytu babci Zosi, najlepszej kucharki jaką znałam.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2015":

Szarlotka

Składniki:
Ciasto: 500 g mąki krupczatki, 250 g masła, 150 g cukru pudru, skórka otarta z cytryny, 4 żółtka
Jabłka: 1 kg jabłek np. antonówek, 2 łyżki cukru, pół łyżeczki cynamonu, łyżka drobno pokrojonej skórki pomarańczowej, 30 g cukru pudru do posypania
Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniataj, ulep kule, zawiń ją w ściereczkę i odłóż na 15 minut w chłodne miejsce. Następnie połowę ciasta cienko rozwałkuj (3 cm), włóż do formy i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Jabłka umyj, obierz, poszatkuj, przypraw, równo rozłóż na podpieczonym spodzie. Przykryj, drugą połowa ciasta podobnie rozwałkowaną. Piecz na złoty kolor.

Kocie oczka

Składniki: 300 g maki , 100 g masła , 100 g cukru pudru , 1 jajo , 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany , 50 g mielonych migdałów , 250 g domowych konfitur np. śliwkowych
Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z cukrem, migdałami, dodaj jaja, śmietanę i masło. Zagnieć i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Ciasto cienko rozwałkuj. Wycinaj krążki o średnicy 6/7 cm. Podziel je na 2 grupy. Pierwsza piecz w całości na zloty kolor a w drugiej grupie wytnij na środku każdego krążka niewielki otwór, piecz na zloty kolor. Ciastko całe i ciastko z dziurką sklejaj za pomocą konfitur. Posypuj cukrem pudrem.

Kluseczki ziemniaczane

Składniki: 1,2 kg ziemniaków , 2 jaja , 400 g mąki , 40 g masła plus 20 g bułki tartej do polania
Przygotowanie: Ziemniaki, umyj dokładnie, ugotuj, następnie obierz i przepuść przez maszynkę. Wyłóż na stolnicę, dodaj mąkę, jaja, odrobinę soli, szybko zagnieć ciasto. Podziel je na 3 części, formuj wałeczki grubości palca. Krój na 4 cm kawałki i gotuj w osolonej wodzie, podawaj z masłem i bulką tartą.

Sznycle z mielonego mięsa

Składniki: 300 g mięsa wołowego z kością , 200 g wieprzowiny z kością, 50 g cebuli , 60 g czerstwej bułki, 120 ml mleka , 20 g masła, 1 jajo , 40 g bułki tartej , sól/pieprz
Przygotowanie: Bułkę namocz w mleku, dociśnij. Mięso oddziel od kości, obierz z błon. Pokrój na kawałki. Cebule pokrój w krążki. Bułkę, mięso, cebulę, zmiel 2 razy w maszynce do mięsa. Następnie wyrabiaj na pulchna masę dodaj jaja, mleko (nie musisz wlewać całego), sól, pieprz. Formuj płaskie kule i panieruj bułce tartej, smaż z obu stron na złoty kolor.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.