Anastazja Bezduszna

Wykwintne, a niezwykle proste w obróbce

Wykwintne,  a niezwykle proste w obróbce
Anastazja Bezduszna

Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował?

Szparagi – ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością – zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.
Szparagi występują w trzech odmianach – białej, zielonej i fioletowej. Jeśli preferujesz łagodny smak, a obieranie warzyw nie stanowi dla Ciebie problemu, biały szparag będzie odpowiedni.
Miłośnicy bardziej wyrazistego i orzechowego smaku wybiorą kolorowe pędy (fioletowe lub zielone). Dojrzewają one ponad ziemią, przez co ich skórka jest delikatniejsza i nie wymaga usunięcia. Szparagi najsmaczniejsze są zaraz po zerwaniu, ponieważ z biegiem czasu tracą smak i aromat. Zastanawiasz się, jak poznać świeży produkt? Zwróć uwagę na główkę szparaga, która powinna być zamknięta i nieposzarpana, jego nasadę – ściśnięta powinna puścić sok. Warzywo nie może mieć też żadnych przebarwień. Zaletą szparagów jest prostota ich przygotowania. Umyte i podcięte wkładamy pionowo do podłużnego garnka z posoloną wodą, tak aby główki wystawały ponad taflę wody. Można je związać, uważając jednak, żeby nitka nie farbowała. Szparagi w kolorze czerwonym czy niebieskim, choć nietrujące, nie są apetyczne. Białe szparagi gotujemy do 15 minut, kolorowe około 5-8 minut. Po sprawdzeniu miękkości są gotowe do podania.

Gotowane białe szparagi al dente
Składniki:
0,5 l wody,
0,5 l mleka,
pęczek szparagów białych,
sól,
cukier,
sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy wodę z mlekiem doprawione solą, cukrem, sokiem z cytryny. Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy twarde końce, jeżeli są. Do gotującej wody wstawiamy pionowo szparagi. Możemy też je zawiązać w pęczek. Gotujemy do 15 minut.

Grillowane szparagi
Składniki:
Szparagi,
masło,
koperek,
sól,
folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE:
Wykładamy umyte szparagi na folię aluminiową, dodajemy łyżeczkę masła. Posypujemy koperkiem i solimy. Zawijamy w folię i grillujemy w wysokiej temperaturze. Można je jeść jako osobne danie, a można podać na przykład na grzance z kozim serem – jako nietypową wersję bruschetty.

Smażone zielone szparagi na maśle
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
3 łyżki oliwy
4 łyżki masła
sól, pieprz mielony biały

PRZYGOTOWANIE:
Szparagi umyć. Odłamać zdrewniałe końcówki. Nie obierać. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucać na nią warzywo. Smażyć, aż będą rumiane z każdej strony. Na koniec można dodać masło. Poczekać, aż nabierze orzechowej barwy. Podawać jako dodatek do obiadu, albo samodzielną przekąskę.

Anastazja Bezduszna

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.