Anastazja Bezduszna

Wykwintne, a niezwykle proste w obróbce

Wykwintne,  a niezwykle proste w obróbce
Anastazja Bezduszna

Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował?

Szparagi – ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością – zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.
Szparagi występują w trzech odmianach – białej, zielonej i fioletowej. Jeśli preferujesz łagodny smak, a obieranie warzyw nie stanowi dla Ciebie problemu, biały szparag będzie odpowiedni.
Miłośnicy bardziej wyrazistego i orzechowego smaku wybiorą kolorowe pędy (fioletowe lub zielone). Dojrzewają one ponad ziemią, przez co ich skórka jest delikatniejsza i nie wymaga usunięcia. Szparagi najsmaczniejsze są zaraz po zerwaniu, ponieważ z biegiem czasu tracą smak i aromat. Zastanawiasz się, jak poznać świeży produkt? Zwróć uwagę na główkę szparaga, która powinna być zamknięta i nieposzarpana, jego nasadę – ściśnięta powinna puścić sok. Warzywo nie może mieć też żadnych przebarwień. Zaletą szparagów jest prostota ich przygotowania. Umyte i podcięte wkładamy pionowo do podłużnego garnka z posoloną wodą, tak aby główki wystawały ponad taflę wody. Można je związać, uważając jednak, żeby nitka nie farbowała. Szparagi w kolorze czerwonym czy niebieskim, choć nietrujące, nie są apetyczne. Białe szparagi gotujemy do 15 minut, kolorowe około 5-8 minut. Po sprawdzeniu miękkości są gotowe do podania.

Gotowane białe szparagi al dente
Składniki:
0,5 l wody,
0,5 l mleka,
pęczek szparagów białych,
sól,
cukier,
sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy wodę z mlekiem doprawione solą, cukrem, sokiem z cytryny. Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy twarde końce, jeżeli są. Do gotującej wody wstawiamy pionowo szparagi. Możemy też je zawiązać w pęczek. Gotujemy do 15 minut.

Grillowane szparagi
Składniki:
Szparagi,
masło,
koperek,
sól,
folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE:
Wykładamy umyte szparagi na folię aluminiową, dodajemy łyżeczkę masła. Posypujemy koperkiem i solimy. Zawijamy w folię i grillujemy w wysokiej temperaturze. Można je jeść jako osobne danie, a można podać na przykład na grzance z kozim serem – jako nietypową wersję bruschetty.

Smażone zielone szparagi na maśle
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
3 łyżki oliwy
4 łyżki masła
sól, pieprz mielony biały

PRZYGOTOWANIE:
Szparagi umyć. Odłamać zdrewniałe końcówki. Nie obierać. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucać na nią warzywo. Smażyć, aż będą rumiane z każdej strony. Na koniec można dodać masło. Poczekać, aż nabierze orzechowej barwy. Podawać jako dodatek do obiadu, albo samodzielną przekąskę.

Anastazja Bezduszna

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.