Wszyscy go jedzą, ale mało kto wie, że może być zakąską do wódki. Co to za przysmak?
O sekretach i tajemnicach piernikowego ciasta oraz dekoracjach z piernika rozmawiamy z Iwoną Wójcik, współwłaścicielką Cukierni Świat Słodyczy w Kielcach
Wśród świątecznych wypieków dużo miejsca poświęciła Pani w tym roku piernikom. Dlaczego?
Bo piernik jest jednym z najstarszych ciast w polskiej kuchni. W Europie zaczęto je wypiekać, gdy nawiązano handel z Bliskim Wschodem, a wraz z nim pojawiły się egzotyczne przyprawy, bez których nie byłoby mowy o piernikach. Dzisiaj jest obecny niemal w każdym domu na świątecznych stołach, bo smakuje wyjątkowo. Piernikowe, bogato zdobione ciasteczka, zdobią także choinki i inne dekoracje na Boże Narodzenie.
Dowiedz się:
- Jaki powinien być dobry piernik?
- czego synonimem jes piernik
- czemy jest dobrą zakąską do wódki?
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.