Afrodyzjaki - te uwodzicielskie, naturalne składniki dań lub napojów potrafią zdziałać cuda. Mają nas pobudzać, zwiększać potencję, intensyfikować miłosne doznania. Wśród tych konkretnych prym wiodą owoce morza.
Można je podzielić na dwie główne grupy: skorupiaki i mięczaki. Do grupy pierwszej należą: homary, langusty, homarzec oraz kraby i krewetki. Mięczaki zaś są bezkręgowcami, zwykle chronionymi przez muszlę. Do nich zaliczamy m.in.: ostrygi, omułki, przegrzebki, sercówki i inne małże, ślimaki oraz głowonogi: mątwy, kałamarnice, ośmiornice.
Po włosku zwane frutti di mare, zyskały dużą popularność we wszystkich krajach świata. Trudno się dziwić, bo mają wysoką wartość odżywczą, a ponadto przypisuje im się właściwości afrodyzjakalne. Sprawdź, jakie.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.