Włoskie sery w roli głównej

Czytaj dalej
Fot. Matthew Mead
Ania Starmach

Włoskie sery w roli głównej

Ania Starmach

Ostatni dzień roku szkolnego oznacza długo wyczekiwane wakacje dla uczniów i studentów, ale to też początek sezonu urlopowego dla większości z nas.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

I choć ja na mój krótki wypoczynek będę jeszcze musiała poczekać kilka tygodni, już teraz myślami przenoszę się do słonecznej Italii, czyli kraju, gdzie wypoczywa mi się najlepiej. Piękne krajobrazy, dobra pogoda i najpyszniejsze jedzenie na świecie - czego chcieć więcej! Dziś proponuję przepisy bazujące na najpopularniejszych włoskich serach.

Placuszki z ricottą

Składniki: 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru, pół szklanki mleka, szczypta soli, 250 g ricotty, 100 g mąki, 2 jajka
Sos: 100 g śmietanki kremówki, 10 g mlecznej czekolady, 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:W misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta, placuszki nakładaj za pomocą małej chochelki/łyżki na patelni z odrobiną masła, obsmaż około minuty-dwóch z każdej strony. Śmietankę zagrzej, dodaj do niej czekoladę połamaną na małe kawałki. Placuszki podawaj z czekoladowym sosem.

Tosty z mozzarellą

Składniki:4 kromki pieczywa tostowego, pół szklanki mleka, 120g mozarelili, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 1 jajko
Przygotowanie:W miseczce wymieszaj jajko z mąką, dodaj mleko, sól, pieprz. Mozarellę pokrój w plastry, połóż ją na 2 kromkach chleba, przykryj pozostałymi kromkami. Podwójne tosty maczaj w mleku z jajkiem. Smaż na patelni z odrobiną masła. Podawaj ze świeżą bazylią.

Makaron z mascarpone

Składniki: 250 g makaronu tagiatelle, 2 łyżki mascarpone, sos pomidorowy, świeża bazylia
Sos: 1 puszka pomidorów pelati, 2 łyżki mascarpone, świeży tymianek, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, 4 liście bazylii, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, przysmaż na oliwie z oliwek, dodaj zioła i pomidory, gotuj na małym ogniu około 30 minut. Gdy sos będzie już gęsty, dopraw go do smaku. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i dodaj do garnka z sosem, wymieszaj, dodaj mascarpone i wymieszaj od razu. Podawaj ze świeżą bazylią.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.