Łukasz Gładysiak

Wielka feta pod ratuszem, czyli do Kołobrzegu przywożą ziemniaki

Wielka feta pod ratuszem, czyli do Kołobrzegu przywożą ziemniaki
Łukasz Gładysiak

Dziś trudno wyobrazić sobie bez nich europejską kuchnię. Warto jednak pamiętać, że na kołobrzeskich stołach ziemniaki zagościły dopiero w XVIII wieku

Współcześnie bogate w skrobię i stanowiące w wielu domach podstawę jadłospisu bulwy to czwarta po kukurydzy, ryżu i pszenicy roślina uprawna na świecie. Rocznie każdy mieszkaniec globu spożywa średnio ponad 30 kg tego warzywa. Walory smakowe ziemniaka, bo o nim wszak mowa, jako pierwsi, już w czasach starożytnych docenili mieszkańcy Ameryki Południowej.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Łukasz Gładysiak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.