Warzywa coraz droższe, pietruszka bije cenowe rekordy
Nawet eksperci nie potrafią wyjaśnić skąd biorą się astronomiczne ceny pietruszki w opolskich sklepach. Na pewno wpływ na to mają susza oraz coraz wyższe marże.
Pani Anna z Opola zwraca uwagę, że pęczek włoszczyzny w sklepach kosztował przeciętnie około 2-3 złotych. - Teraz to średnio 5 złotych za taki zestaw podstawowych warzyw - mówi pani Anna. - Najdroższa jest pietruszka. Kupowana osobno zawsze kosztowała mniej więcej 5 złotych za kilogram. Teraz trzeba za nią płacić nawet 15 złotych.
Skąd takie astronomiczne ceny za popularne warzywo, które jest niezbędnym dodatkiem w polskiej kuchni?
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.