Katarzyna Józefowicz

W naszym ogrodzie. Cucamelon - niewielki, ale bardzo smaczny

Szefowie kuchni nie mają wątpliwości, że cucamelon to ciekawe warzywo. Takie, które przypadnie do gustu każdemu smakoszowi Fot. e-ogrodek.pl Szefowie kuchni nie mają wątpliwości, że cucamelon to ciekawe warzywo. Takie, które przypadnie do gustu każdemu smakoszowi
Katarzyna Józefowicz

Ogórek meksykański jest malutki, ale ma ciekawy smak i jest łatwy w uprawie. Piszemy, jak go wyhodować, pielęgnować i co z niego zrobić.

Do niedawna na grządkach warzywnych królowały rośliny doskonale nam znane i sprawdzone. Jednak w ostatnim czasie coraz częściej zaczęły pojawiać się na nich także gatunki mniej popularne i dość egzotyczne.

Przygoda z ich uprawą może skończyć się różnie, ale z pewnością wzbogaci nas o nowe doświadczenia. Czasem pozwoli też powiększyć kolekcję roślin użytkowych o nowe, ciekawe warzywo, które polubi cała rodzina.

Ogórek meksykański, czyli... mysi melon

Jednym z takich mało znanych gatunków jest m.in. ogórek meksykański (Melothria scabra), który za sprawą oryginalnie wyglądających owoców jest też znany jako: cucamelon, mysi melon lub mini arbuz.

I trudno się temu dziwić. Pokryte ciemnozieloną skórką i jasnym deseniem owoce do złudzenia przypominają miniaturowe arbuzy - osiągają długość od2 do 3 cm. Na roślinie pojawiają się przez lato (od lipca do września). Rozwijają się w kątach liści z małych, żółtych kwiatów.

Sama roślina jest dość nietypowa. To jednoroczne pnącze, przypomina bardziej chmiel zwyczajny niż arbuza czy ogórka. Wytwarza wiotkie, długie, ok. 2-3 m pędy, pokryte dużymi, głęboko powcinanymi, delikatnie owłosionymi, zielonymi liśćmi, osadzonymi na długich ogonkach. Podobnie jak „zwykłe” ogórki, arbuzy i melony należy do rodziny dyniowatych.

Przekrojony owoc

Smak owoców to kolejne zaskoczenie, gdyż nie ma w sobie spodziewanej słodyczy arbuzów, a raczej kwaskowatość ogórków z orzeźwiającą, limonkową nutą.

Po przekrojeniu owoców, podobnie jak u ogórka, znajdujemy wewnątrz galaretowaty, półprzeźroczysty miąższ z drobnymi, podłużnymi pestkami.

Cucamelon jest łatwy w uprawie. Wprawdzie, podobnie jak większość dyniowatych, jest ciepłolubny, ale lepiej od swoich kuzynów znosi kaprysy pogody i rzadziej zapada na choroby.

Katarzyna Józefowicz

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.