W lutym stawiamy na marchewkę

Czytaj dalej
Fot. Wojciech Matusik
Ania Starmach

W lutym stawiamy na marchewkę

Ania Starmach

Marchewkowe pole rośnie wokół nas…– pamiętacie słowa tej piosenki?! Ja pamiętam doskonale i nieraz nucę ją, przygotowując marchewkowe dania.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

O tej porze roku nie warto sięgać po pomidory, truskawki czy kabaczki. Na nie przyjdzie czas. Warto delektować się warzywami korzeniowymi, które odpowiednio przechowywane smakują doskonale. Zatem, do gotowania!

Sok marchewkowy

Składniki: 4 marchewki, 2 jabłka, 1 pomarańcza, 1 banan
Przygotowanie: W sokowirówce wyciśnij sok z marchwi i jabłka, wymieszaj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy, dodaj drobno pokrojonego banana i gotowe!

Hummus z marchwią

Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy, słodka i ostra papryka, woda niegazowana, 2 łyżki pasty tahini, 2 szczypty kuminu, 500 g marchewki, sok z 1 cytryny, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie: Marchewkę obierz i przekrój w poprzek na połówki, ułóż je na blasze do pieczenia posyp solą, polej oliwą i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 1 godzinę.
Po tym czasie przełóż marchew do misy robota kuchennego dodaj ciecierzycę i wszystkie składniki poza pietruszką. Zmiksuj wszystko na gładką pastę. Oliwy i wody dodaj tyle, aby masa nie była ani za gęsta, ani za rzadka. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Marchewka z orzechami

Składniki: 0,5 kg marchewki, 1 łyżka cukru, 100 ml wody, 1 łyżka masła, 70 g orzechów włoskich, 4 szalotki, gałka muszkatołowa, szczypta cynamonu, szczypta soli
Przygotowanie: Marchewkę pokrój w plasterki, szalotki w ćwiartki, przełóż do rondla, dodaj cukier, masło, wodę, przyprawy, przykryj i gotuj na małym ogniu około 20–30 minut, gdy woda odparuje, cukier zacznie się karmelizować, a warzywa będą miękkie. Dodaj orzechy i gotowe!

Muffiny z marchewką i rodzynkami

Składniki: 300g mąki, 4 marchewki, 4 jajka, 3 szklanki oleju lub roztopionego masła, 3 szklanki cukru, 2 łyżki miodu, garść rodzynek, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche, w drugiej wszystkie mokre, następnie połącz zawartości obu misek, a masę przelej do foremek na muffinki. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.