Uczeń wie, co ma na talerzu. W stołówkach podają nie tylko jadłospis
W szkolnych stołówkach podają nie tylko jadłospis, ale informują też o alergenach i kaloriach. Bo uczniowie - i ich rodzice - mają być świadomi, co jest na szkolnym obiedzie.
Grochówka na pierwsze danie, a na drugie makaron spaghetti z sosem bolońskim. To dzisiaj na obiad zjedzą dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 7 we Włocławku.
- Na 370 uczniów ogółem, z obiadów korzysta 170 - mówi Elżbieta Wojciechowska, dyrektor tej szkoły. - W jadłospisach na dany tydzień podajemy nie tylko to, co proponujemy dzieciom na obiad, ale też informujemy o alergenach.
Uczeń miewa też problemy z nadwagą lub otyłością. Wybrane szkoły informują więc też, ile kalorii zawiera dane jedzenie. Obowiązuje podejście: dziecko nie tylko widzi, ale też wie, co ma na talerzu. Więcej w dalszej części artykułu.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.