U Jana Barana jada się po królewsku

Czytaj dalej
Fot. Michal Sikora / Polskapresse
Katarzyna Kachel

U Jana Barana jada się po królewsku

Katarzyna Kachel

Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. W pierwszym etapie to Państwo zgłaszają restauracje, w których lubią jeść. Jeśli uda się Państwu uzasadnić wybór w przekonujący sposób, mają Państwo szansę dołączyć do kapituły. Naszymi partnerami są Stary Kleparz oraz Unia Marketing&PR.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Należy do wołowatych, a to z reguły spore zwierzęta. Dorosły tryk potrafi ważyć nawet 150 kilogramów. W restauracji Pod Baranem nijak takiego barana nie mogło zabraknąć. Pieczony jest przez szefa kuchni na złoty kolor i serwowany jako specjalność lokalu. Obok maczanki po krakowsku, flaków i żurku.

Przy ulicy św. Gertrudy jada się po królewsku, i to nie tylko dlatego, że do Wawelu blisko. Jan Baran, właściciel miejsca, w którym stołują się generałowie, literaci, artyści i politycy, umyślił sobie bowiem, że dania będą słusznych wielkości. Od serca.

Tak jak choćby boeuf Strogonow, potrawa, którą wyprzedza historia. Historia z Wisławą Szymborską w tle. Przed słynnymi kolacyjkami zawsze zamawiała "strogonowa" u Barana. Ryż gotowała sama, a od szefa dostawała jedną z firmowych nalewek. "Które są doskonałe, wytrawne, lekko słodkawe, idealne do ciast, jak i na trawienie".

Robi je sam Jan Baran wedle tajnych przepisów i częstuje nimi gości. "To taki rytuał" - napisał pan Zbigniew, który zgłosił restaurację do naszego plebiscytu. Nie podał ulubionej potrawy, bo smakuje mu zarówno dziczyzna, jak i ryby, kaczka w sosie jabłkowo-cynamonowym oraz desery (najbardziej torcik, wymyślony specjalnie przez pana Jana dla żony Krystyny).

Panu Zbigniewowi dziękujemy, czekamy na Państwa propozycje. Liczymy, że na listę trafią lokale, które promują świetne jedzenie, mają mądrze przemyślaną kartę i dbają o jakość produktów.

Mają Państwo czas do 31 sierpnia. Restauracje można zgłaszać w 9 kategoriach: kuchnie polska, żydowska i bliskowschodnia, włoska, francuska i inna śródziemnomorska, azjatycka, obu Ameryk, wegetariańska, autorska i "szybka pycha".

Propozycje i zgłoszenia można wysyłać na adres e-mailowy: smaki@dziennik.krakow.pl poprzez formularz ze strony www.dziennikpolski24.pl. Zgłoszenia listowne trzeba wysłać na adres: al. Pokoju 3, 31-548 Kraków, z dopiskiem "Smaki Krakowa 2015".

Restauracje możecie zgłaszać w 9 kategoriach:

W kapitule plebiscytu Smaki Krakowa 2015 zasiadają:

Anna Starmach - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa,
Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ed Red,
Dominika Wójciak - zwyciężczyni 3 edycji programu MasterChef, autorka bloga kulinarnebezdroża.blogspot.com
Małgorzata Cetera-Bulka - Prezes Polska Press Oddział w Krakowie,
Małgorzata Nitek - z-ca Redaktora Naczelnego Dziennika Polskiego,
Czytelnik, który przesłał najciekawsze uzasadnienie kandydatury.

Katarzyna Kachel

Komentarze

1
Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

maciek 56

Dobrego apetytu przy jedzeniu tryka(najlepiej pachnie w okresie rozpłodu)i Strogonowa.Prawdziwi kucharze gotują Stroganowa tak od pewnego nazwiska rosyjskiego bojara.

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.