Ewa Łukomska
Halloween akcentowane jest u nas na mnóstwo innych sposobów. Zdecydowanym faworytem na liście popularności halloweenowych symboli jest dynia. Ale dynę można wykorzystać na dwa sposoby. Najpierw jako element zabawy, a potem – składnik pysznego dania. Przedstawiamy trzy sprawdzone przepisy na dania z dyni.
Zupa z dyni
- Składniki: 1,5 kg dyni 200 ml śmietanki kremówki i tyle samo mleka oraz bulionu warzywnego pestki z dyni 4 ząbki czosnku natka pietruszki gałka muszkatołowa, sól i biały pieprz.
- Przygotowanie: Dynię wypestkować, obrać, pokroić w kostkę, zalać ją bulionem oraz mlekiem i posolić do smaku. Wywar zagotować i zostawić na ogniu około 15-20 minut (aż dynia zmięknie). Do tak przygotowanego wywaru dodać czosnek i gotować 5 minut. Następnie całość zblendować, dodać śmietanę kremówkę. Dodać gałkę muszkatołową i pieprz do smaku. Udekorować uprażonymi na patelni pestkami dyni i natką pietruszki. Gotowe.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się