Truskawkowe szaleństwo

Czytaj dalej
Fot. brak
Ania Starmach

Truskawkowe szaleństwo

Ania Starmach

Czas wyborów to na pewno nie sezon ogórkowy dla dziennikarza. Ale ten przedostatni weekend majowy to prawdziwy początek sezonu truskawkowego dla kucharzy i wszystkich uwielbiających gotowanie.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Bo truskawki chyba kochają wszyscy niezależnie od upodobań politycznych. Dlatego dziś zdrowa i pyszna dawka kolorowych owocowych przepisów, idealnych na ciepłe dni, które – mam nadzieję – szybko nas nie opuszczą.

Chłodnik truskawkowo-arbuzowy

Składniki: 500g arbuza, 300g truskawek, sok z cytryny, 1 papryczka chili, 1 ogórek, świeża mięta, 2 cm świeżego imbiru, świeża kolendra, 100g sera feta
Przygotowanie: arbuza i truskawki umyj, pokrój i zmiksuj na gładką masę razem z chili, imbirem i sokiem z limonki. Podawaj z pokruszoną fetą, miętą, kolendrą i kawałkami ogórka.

Babeczki z truskawkami i mango

Składniki: 400g kruchego ciasta, 200g mascarpone, 200 ml śmietanki kremówki, laska wanilii, 2 łyżki cukru pudru, 1 mango, 250g truskawek, świeża mięta, 2 łyżki miodu, garść orzechów włoskich
Przygotowanie: kruche ciasto rozwałkuj, przełóż do foremek na tartaletki i piecz 35 minut w 180 stopniach. Śmietankę ubij, wymieszaj z mascarpone, wanilią, cukrem. Truskawki i mango pokrój, wymieszaj z miętą, miodem i orzechami. Na podpieczone spody wyłóż krem waniliowy, owoce, dodaj miętę.

Biszkopt truskawkowo-rabarbarowy

Składniki:5 żółtek, 6 białek, 200g cukru, 300g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego, 50g płatków migdałowych, 2 łodygi rabarbaru, 100g truskawek, cukier puder
Przygotowanie: żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Białka ubij, wymieszaj z żółtkami. Masę przełóż do torownicy z papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar i truskawki, dodaj płatki migdałów. Piecz około 40 minut w 170 stopniach

Czerwona konfitura

Składniki: 500g truskawek, 500g rabarbaru, 300g cukru, laska wanilii, laska cynamonu, 1 gwiazda anyżu, 100 ml soku pomarańczowego
Przygotowanie: cukier skarmelizuj na patelni, dodaj sok pomarańczowy, pokrojone owoce i przyprawy. Smaż na małym ogniu około 2 godzin. Przełóż do słoików i szczelnie zakręć.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.