Tradycyjny Stół Wielkanocny 2019. Na stołach królowały podlaskie specjały

Czytaj dalej
Fot. Wojciech Wojtkielewicz
Olga Goździewska

Tradycyjny Stół Wielkanocny 2019. Na stołach królowały podlaskie specjały

Olga Goździewska

Rekordowa liczba uczestników zaprezentowała swoje wypieki, potrawy i dekoracje świąteczne podczas regionalnego konkursu „Tradycyjny Stół Wielkanocny”.

- Staramy się pielęgnować tradycje, które dziś wiele osób uważa za przeżytek. Na Wielkanoc przygotowujemy dania z przepisów naszych babć, a nawet prababć - mówi Zdzisława Stokowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Sielcu (gm. Boćki). Na ich konkursowym stole znalazły się serniki, baby drożdżowe wypiekane w piecu kaflowym, swojskie masło, wędzone jałowcem wędliny i ręcznie tarty chrzan.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Olga Goździewska

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.