Tradycyjny Stół Wielkanocny 2019. Na stołach królowały podlaskie specjały
Rekordowa liczba uczestników zaprezentowała swoje wypieki, potrawy i dekoracje świąteczne podczas regionalnego konkursu „Tradycyjny Stół Wielkanocny”.
- Staramy się pielęgnować tradycje, które dziś wiele osób uważa za przeżytek. Na Wielkanoc przygotowujemy dania z przepisów naszych babć, a nawet prababć - mówi Zdzisława Stokowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Sielcu (gm. Boćki). Na ich konkursowym stole znalazły się serniki, baby drożdżowe wypiekane w piecu kaflowym, swojskie masło, wędzone jałowcem wędliny i ręcznie tarty chrzan.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.