Izabela Mortas

Tłuszcze? Tak, tylko zdrowe. Zobacz jakie

Awokado jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale też witamin, między innymi A, C, E oraz witamin z grupy B - niacyny, witaminy B6 i kwasu Awokado jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale też witamin, między innymi A, C, E oraz witamin z grupy B - niacyny, witaminy B6 i kwasu foliowego.

Izabela Mortas

Awokado, olej z orzechów włoskich to doskonałe źródła tłuszczów, które powinny znaleźć się w diecie

Tłuszcze roślinne stanowią jeden z bardzo istotnych elementów zbilansowanej diety człowieka. Jednak niektóre, jak olej z orzechów włoskich czy olej z awokado, stanowią wyjątkowo cenne źródło tłuszczów nienasyconych, niezbędnych dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. O specyfice tych dwóch drogocennych olejów opowiada doktor nauk medycznych Lucyna Pachocka, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w Instytucie Żywności i Żywienia, ekspert programu „Zdrowe tłuszcze”.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Izabela Mortas

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.