Dziś Tłusty Czwartek. W tym dniu nikt nie zważa na kalorie, a zjedzenie kilku pączków to tradycja. Jaka jest oferta bydgoskich sklepów i cukierni?
Przygotowania do Tłustego Czwartku to duże wyzwanie logistyczne. - Pierwsze zamówienia zbieraliśmy już tydzień wcześniej. W tym roku przygotowaliśmy kilkadziesiąt tysięcy pączków, które trafiają do sprzedaży w naszych sklepach lub są dostarczane do firm, które złożyły u nas zamówienie - mówi Michał Klawikowski, kierownik sklepów sieci Baton w Bydgoszczy.
Jak opowiada nasz rozmówca, proces przygotowania pączków jest trudny. - Począwszy od sporządzenia ciasta według naszej receptury, poprzez proces garowania (fermentacji), w czasie którego ciasto zwiększa objętość i nabiera walorów smakowych. Następnie cechy te są utrwalane w procesie smażenia na tłuszczu przeznaczonym specjalnie do tego produktu. Na końcu procesu produkcji pączek wzbogacany jest nadzieniem owocowym i słodką pomadą.
w dalszej częsci artykułu:
- oferta bydgoskich sklepów i cukierni na Tłusty Czwartek
- po jakie pączki najchętniej sięgają bydgoszczanie?
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.