Paweł Kaniak

Tłusty Czwartek - dziś wielkie święto łasuchów

Dziś chyba nikt nie odmówi takiego pysznego pączka z nadzieniem. Tradycja Tłustego Czwartku zobowiązuje Fot. Grzegorz Olkowski Dziś chyba nikt nie odmówi takiego pysznego pączka z nadzieniem. Tradycja Tłustego Czwartku zobowiązuje
Paweł Kaniak

Dziś Tłusty Czwartek. W tym dniu nikt nie zważa na kalorie, a zjedzenie kilku pączków to tradycja. Jaka jest oferta bydgoskich sklepów i cukierni?

Przygotowania do Tłustego Czwartku to duże wyzwanie logistyczne. - Pierwsze zamówienia zbieraliśmy już tydzień wcześniej. W tym roku przygotowaliśmy kilkadziesiąt tysięcy pączków, które trafiają do sprzedaży w naszych sklepach lub są dostarczane do firm, które złożyły u nas zamówienie - mówi Michał Klawikowski, kierownik sklepów sieci Baton w Bydgoszczy.

Jak opowiada nasz rozmówca, proces przygotowania pączków jest trudny. - Począwszy od sporządzenia ciasta według naszej receptury, poprzez proces garowania (fermentacji), w czasie którego ciasto zwiększa objętość i nabiera walorów smakowych. Następnie cechy te są utrwalane w procesie smażenia na tłuszczu przeznaczonym specjalnie do tego produktu. Na końcu procesu produkcji pączek wzbogacany jest nadzieniem owocowym i słodką pomadą.

w dalszej częsci artykułu:

  • oferta bydgoskich sklepów i cukierni na Tłusty Czwartek
  • po jakie pączki najchętniej sięgają bydgoszczanie?

 

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Paweł Kaniak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.