Tłusty czwartek 2019. Ulubione święto słodkożerców. Ile pączków i innych łakoci zamierzasz zjeść?
Pączki, pączusie, faworki. Tymi słodkościami możemy zajadać się dzisiaj bez wyrzutów sumienia. Oczywiście wszystko w granicach zdrowego rozsądku!
Słodkie, świeże i pachnące. Z nadzieniem lub bez. Z polewą, lukrem albo cukrem pudrem. Mowa oczywiście o pączkach, obok których trudno przejść obojętnie. Szczególnie w Tłusty Czwartek.
Kiedyś - do około XVI wieku - świętowanie Tłustego Czwartku polegało na jedzeniu tłustych potraw oraz pączków zrobionych z ciasta chlebowego i nadzianych słoniną. Czasy się jednak zmieniły i dlatego w cukierniach najczęściej spotykamy pączki w wersji słodkiej. Tych na dzisiaj cukiernicy wypieką tysiące.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.