Dieta roślinna jest mniej obciążająca dla naszego organizmu - mówi Maria Przyborowska-Sapek, dietetyk. - O każdej porze roku warto jeść warzywa i owoce, bo to doskonałe źródło błonnika, składników mineralnych i witamin antyoksydacyjnych
Nasza dieta powinna się zmieniać w zależności od pory roku?
Powinniśmy jeść zdrowo - niezależnie od pory roku. Trzeba zadbać o różnorodność i urozmaicenie posiłków. Przez urozmaiconą dietę rozumiem to, że dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które wzmacniają odporność, chronią przed atakiem wirusów i bakterii.
Dowiedz się
- jakie produkty przydadzą nam się zimą
- skad czerpać energię
- co wybrać na obiad i śniadanie
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.