Tarty na słodko

Czytaj dalej
Fot. Seidler Slawomir Tel.+485015250
Ania Starmach

Tarty na słodko

Ania Starmach

Francuzi zarazili mnie miłością do kruchego ciasta i wykonywanych na jego bazie tart. Tych na słono, ale przede wszystkim tych na słodko. Z masami waniliowymi, czekoladowymi, karmelowymi, ale przed wszystkim z wszelkiego rodzaju owocami. Dziś moje ulubione sprawdzone przepisy na te francuskie desery.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Tarta z malinami

Składniki: 200 g mąki, 100 g zimnego masła, 1 jajo, 30 g cukru pudru, 2 łyżki zimnej wody, 400 ml chłodnego budyniu waniliowego, 200 g świeżych malin
Przygotowanie: Z mąki, masła, cukru i wody zrób ciasto. Zlep je w kule i włóż do lodówki na minimum 30 minut. Następnie rozwałkuj, przełóż do formy na tartę. Widelcem zrób kilka otworów w cieście, wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni, na około 25–30 minut. Gotowy spód ostudź, wylej na niego budyń, udekoruj owocami i kilkoma listkami mięty.

Tarta z białą czekoladą

Ciasto: 250g mąki, 50 g cukru pudru, 3 łyżki kakao, 1 żółtko, szczypta soli, 150 g masła
Masa: 200 g białej czekolady, 150 ml śmietanki 36 proc., 30 g masła, 300 g borówek
Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, wstaw na 30 minut do lodówki, następnie rozwałkuj i przełóż do formy na tartę, przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż grochem. Piecz 15 minut w temperaturze 170 stopni, następnie ściągnij papier i groch i piecz jeszcze 10–15 minut. Gotowy spód ostudź. Zagrzej śmietankę, zalej nią pokruszoną czekoladę i masło, wymieszaj. Na kakaowy spód wyłóż czekoladową masę, dodaj borówki, schładzaj w lodówce.

Klasyczna tarta jabłkowa

Ciasto: 250 g mąki, 120 g masła, 1 jajko, szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru
Farsz: 5 jabłek, szczypta cynamonu, 3 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie: Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, nakłuj widelcem, aby spód się nie wybrzuszył, i wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 170 stopni. Jabłka obierz i bardzo cienko pokrój. Na podpieczonym spodzie układaj plasterki jabłek, jeden równo obok drugiego. Posyp je cynamonem i cukrem i zapiekaj około 20 minut.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.