Paweł Chwał

Tarnów pozbędzie się swojego "Szkieletora"?

Komin ma 37 metrów i pamięta jeszcze czasy browaru Sanguszków. Wzmocniono jego konstrukcję Fot. Paweł Chwał Komin ma 37 metrów i pamięta jeszcze czasy browaru Sanguszków. Wzmocniono jego konstrukcję
Paweł Chwał

Owintar jak tarnowski „Szkieletor”. Na stojących od 20 lat odłogiem terenach coś zaczyna się dziać. Jest szansa, że nie skończy się na koniecznych pracach konserwatorskich i zabezpieczających.

Zakończyły się główne prace związane z konserwacją 37-metrowego komina po dawnym browarze Sanguszków.

To jedna z ostatnich pozostałości po browarze, przekształconym po wojnie w Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Owintar. Firma zakończyła żywot w latach 90-tych, a 6-hektarowa działka niemal w samym sercu miasta od ponad 20 lat straszy ruinami i chaszczami.

Remont komina może być zapowiedzią większej inwestycji w tym miejscu.

- W tej chwili jest za wcześnie na odpowiedź dotyczącą planów zagospodarowania tej działki. W związku z rozwojem sieci Kaufland na bieżąco analizujemy rynek pod kątem potencjalnych inwestycji i nie wykluczamy w przyszłości budowy marketu w tym miejscu - tłumaczy Michał Ostrowidzki z biura prasowego Kaufland Polska Markety.

Z dalszej części tekstu dowiesz się jaki los czeka wiekowy komin i co ma powstać na terenach Owintaru

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Paweł Chwał

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.