Szarlotka w trzech odsłonach

Czytaj dalej
Ania Starmach

Szarlotka w trzech odsłonach

Ania Starmach

Szarlotka, królowa jesiennych ciast. Dziś w trzech niecodziennych i niebanalnych odsłonach. W jabłku, w formie krokieta oraz... pierogów! Smacznego!

Jabłka faszerowane

Składniki: 6 dużych jabłek, garść rodzynek, garść orzechów włoskich, duża szczypta cynamonu, 1 łyżka masła, 2 łyżki cukru, sok z cytryny
Ciasto: 100g mąki, 50g masła, 1 łyżka cukru
Przygotowanie: 4 jabłka należy wydrążyć (będziemy je faszerować). Miąższ i pozostałe obrane jabłka pokrój w kostkę. Na patelni skarmelizuj cukier, dodaj posiekane orzechy, jabłka masło i cukier, smaż przez ok. 30 minut, dopraw cynamonem i sokiem z cytryny. Przygotuj ciasto: wymieszaj wszystkie składniki, zlep ciasto w kulkę, schładzaj w lodówce. Wydrążone jabłka nafaszeruj jabłkowym farszem, na wierzchu ułóż paski z rozwałkowanego ciasta. Zapiekaj około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni.

Jabłkowo-krówkowe pierogi

Składniki: 200 g mąki, 80g masła, 1 łyżka śmietany, 1 małe jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru, szczypta soli
Nadzienie: 4 jabłka pokrojone w kostkę, garść krówek pokrojonych w kostkę, plus 1 rozbełtane jajko
Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zlep je w kulkę i schładzaj w lodówce przez pół godziny, po tym czasie rozwałkuj, z ciasta wycinaj (np. szklanką) małe okręgi. Na środku kładź łyżkę jabłek i kilka kawałków krówek. Przykrywaj okrągłym płatem ciasta, brzegi mocno dociśnij (na przykład widelcem), wierz ciasta delikatnie natnij i posmaruj jajkiem. Piecz około 35 minut w temperaturze 170 stopni.

Jabłkowe krokiety

Składniki: 4 duże jabłka, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, szczypta cynamonu, plus 8 małych tortilli, 100g drobnego cukru do wypieków, 2 łyżeczki cynamonu, olej do smażenia
Przygotowanie: Na patelni skarmelizuj cukier, dodaj jabłka masło i cukier oraz cynamon, smaż przez około 30 minut. Na środku każdej tortilli układaj porcje jabłek, zwijaj ( jak wrapy) tak, aby nadzienie nie wyciekło. Smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu. Tuz po usmażeniu obtaczaj w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.