Świętokrzyskie tajemnice święconki
Dlaczego baranek, jaja, chrzan, kiełbasa czy sól, pieprz i chleb muszą znaleźć się w wielkanocnym koszyczku i jakie tajemnice skrywają liturgiczne obrzędy w kościele oraz ludowe zwyczaje? Odkrywamy je w Muzeum Wsi Kieleckiej.
W Wielką Sobotę święci się w kościołach pokarmy, wodę i ogień. Przed południem w kościołach święci się pokarmy, przyniesione do świątyń w udekorowanych wiklinowych koszyczkach. Co musi być w koszyczku?
Co wkładamy do koszyka
- Przede wszystkim święcimy jajko, symbol nowego życia. Początkowo były malowane wyłącznie na kolor czerwony, co obrazowało triumf życia nad śmiercią. Jaja znane były ze swych dobroczynnych, leczniczych, oczyszczających i ochronnych właściwości.- Mówi Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej w Kielcach.
Koszyczek ze święconką, nabożeństwa liturgiczne czy ludowe obrzędy mają nie tylko wielowiekową tradycję, ale i swoją symbolikę. Region świętokrzyski ma coś, co go wyróżnia na tle kraju.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.