Święto kuchni francuskiej „Goût de France/ Good France”. Rozmowa z Alainem Mompertem, Konsulem Honorowym Francji w Trójmieście

Czytaj dalej
Fot. 123rf.com
Gabriela Pewińska

Święto kuchni francuskiej „Goût de France/ Good France”. Rozmowa z Alainem Mompertem, Konsulem Honorowym Francji w Trójmieście

Gabriela Pewińska

„Goût de France / Good France” to akcja zainicjowana przez francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego w celu promowania francuskiej gastronomii. 21 marca restauracje w ponad 150 krajach oraz francuskie ambasady na całym świecie serwują typową kolację à la française. - To okazja, by nauczyć się celebracji stołu - mówi Alain Mompert, Konsul Honorowy Francji w Trójmieście.

Dziś święto kuchni francuskiej „Goût de France/ Good France”. W tegorocznej, czwartej edycji tego wydarzenia weźmie udział ponad trzy tysiące restauracji ze stu pięćdziesięciu krajów. W tym ponad sto trzydzieści z Polski! Pod względem zgłoszonych restauracji - to niebywałe ! - nasz kraj uplasował się tuż za Francją. Z czego to wynika?

„Goût de France / Good France” - ile restauracji weźmie udział?

Polacy lubią kuchnię francuską.

Jak Francuzom udaje się wypromować swoją kuchnię?

Zalety kuchni polskiej

Czy Polacy znają się na winach?

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Gabriela Pewińska

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.