Święto kuchni francuskiej „Goût de France/ Good France”. Rozmowa z Alainem Mompertem, Konsulem Honorowym Francji w Trójmieście
„Goût de France / Good France” to akcja zainicjowana przez francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego w celu promowania francuskiej gastronomii. 21 marca restauracje w ponad 150 krajach oraz francuskie ambasady na całym świecie serwują typową kolację à la française. - To okazja, by nauczyć się celebracji stołu - mówi Alain Mompert, Konsul Honorowy Francji w Trójmieście.
Dziś święto kuchni francuskiej „Goût de France/ Good France”. W tegorocznej, czwartej edycji tego wydarzenia weźmie udział ponad trzy tysiące restauracji ze stu pięćdziesięciu krajów. W tym ponad sto trzydzieści z Polski! Pod względem zgłoszonych restauracji - to niebywałe ! - nasz kraj uplasował się tuż za Francją. Z czego to wynika?
„Goût de France / Good France” - ile restauracji weźmie udział?
Polacy lubią kuchnię francuską.
Jak Francuzom udaje się wypromować swoją kuchnię?
Zalety kuchni polskiej
Czy Polacy znają się na winach?
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.