Przygotowanie świątecznych potraw zajmuje sporo czasu, dlatego bydgoszczanie coraz chętniej zamawiają w restauracjach gotowe dania na Wigilię.
- Na wigilijną kolację zaprosiłam rodzinę. Będzie 10 osób - mówi pani Halina z Wyżyn. - Część potraw zrobię sama, ale te najbardziej czasochłonne, czyli pierogi i ryby w galarecie, w tym karpia, sandacza i pstrąga, zamówię w jednej z bydgoskich restauracji. Zrobiłam już wstępny kosztorys i wyszło mi, że zapłacę około 300-350 zł. W ten sposób zaoszczędzę trochę czasu, bo muszę jeszcze solidnie wysprzątać mieszkanie.
Pierogi, barszcz i śledzik
W Bydgoszczy wiele lokali oferuje bogate świąteczne menu.
- Zamówienia przyjmujemy do najbliższej środy - mówi Adam Kowalewski, szef kuchni w „Pierogarni pod Aniołami”. - Jednak trzeba pamiętać, że nie zapewniamy dowozu do domu, po odbiór trzeba przyjść osobiście. Pierogi będą na zamówienie, ale też dostępne w wolnej sprzedaży. Ulepimy ich tonę, w tym te najbardziej pożądane na święta, czyli z kapustą i grzybami oraz samymi borowikami. Nie powinno ich zabraknąć.
w dalszej części artykułu, o tym, gdzie, za ile i do kiedy w Bydgoszczy można kupić wigilijne potrawy
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.