Lucyna Talaśka-Klich

Susza upiekła droższy chleb. Koszty rosną jak na drożdżach

Piekarze twierdzą, że coraz więcej konsumentów szuka pieczywa lepszej jakości i za taki towar są w stanie zapłacić więcej Fot. Piotr Krzyzanowski/Polska Press Piekarze twierdzą, że coraz więcej konsumentów szuka pieczywa lepszej jakości i za taki towar są w stanie zapłacić więcej
Lucyna Talaśka-Klich

- Stało się to, co było nieuchronne - mówią piekarze o podwyżkach cen chleba. Podkreślają jednak, że nie można straszyć konsumentów, bo ceny rosną najczęściej o 5-15 proc.

- Mało kto szanuje chleb, bo jest za tani i dlatego niektórzy ludzie wyrzucają go do śmietnika - stwierdziła 79-letnia klientka bydgoskiego sklepu spożywczego, w którym kupiła półkilogramowy bochenek zwykłego chleba. Zapłaciła za niego 2,69 zł, tydzień wcześniej byłoby to o 20 groszy mniej.

- Podnieśliśmy ceny, bo piekarnia podniosła stawki - wytłumaczyła ekspedientka. - Piekarze mówią, że to podwyżka z powodu suszy. Ci, którzy na razie ceny nie podnieśli, zrobią to w najbliższym czasie.

Więcej o podwyżkach - w dalszej części artykułu.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Lucyna Talaśka-Klich

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.