Suplementy diety bez tajemnic. Naukowcy z Uniwersytetu Rzeszowskiego opracowują metodę dokładnej weryfikacji ich składu

Czytaj dalej
Fot. PCI
Oprac. beta

Suplementy diety bez tajemnic. Naukowcy z Uniwersytetu Rzeszowskiego opracowują metodę dokładnej weryfikacji ich składu

Oprac. beta

Pół miliona dofinansowania z programu grantowego Podkarpackiego Centrum Innowacji otrzymali naukowcy z Uniwersytetu Rzeszowskiego. Badacze pracują nad metodą, która umożliwi dokładną weryfikację składu suplementów diety.

Kwestie związane z bezpieczeństwem i jakością żywności są nie lada wyzwaniem. W ostatnich latach zwiększa się zapotrzebowanie na poprawę kontroli jakości produktów dopuszczonych do użytku w branży spożywczej. Odpowiedzią na to zapotrzebowanie są badania zespołu naukowego z Uniwersytetu Rzeszowskiego.

- Obecnie pracujemy nad rozwiązaniem, które pozwoli weryfikować składniki suplementów diety na podstawie analizy molekularnej oceniającej zawarte w nich DNA. Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety, w składzie których producent deklaruje obecność rodzimych oraz egzotycznych roślin, jak również grzybów pełnych substancji bioaktywnych. Prowadzone przez nas badania umożliwią sprawdzenie rzeczywistego składu danego suplementu diety – tłumaczy dr inż. Małgorzata Karbarz, lider zespołu projektowego.

Do realizacji projektu, naukowcy z Uniwersytetu Rzeszowskiego wykorzystują metodę barkodowania DNA. Stosuje się ją do identyfikacji gatunków na podstawie fragmentów tkanek oraz w stadiach rozwojowych trudnych do określenia w tradycyjny sposób. Zespół podkarpackich badaczy postanowił wykorzystać tę metodę do analizy składu suplementów diety.

- Producenci suplementów często podają błędną nazwę gatunkową na opakowaniu suplementu. Może to wynikać z błędów identyfikacji materiału wyjściowego za pomocą analizy morfologicznej. Ich „odpowiedniki” w postaci tańszych, łatwiej dostępnych gatunków nie spełniają funkcji prozdrowotnej. Stanowi to zagrożenie dla osób stosujących suplement oraz obniża jego skuteczność. Ma to również negatywny ekonomiczny wpływ na uczciwych producentów stosujących właściwy gatunek, gdyż obniża wiarygodność skuteczności danego gatunku, a co za tym idzie obniża sprzedaż – dodaje dr inż. Małgorzata Karbarz.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Oprac. beta

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.