Stragany Opolskie oferują zdrową żywność regionalną

Czytaj dalej
Fot. Krzysztof Ogiolda
Krzysztof Ogiolda

Stragany Opolskie oferują zdrową żywność regionalną

Krzysztof Ogiolda

Uruchomił je w styczniu opolski Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Opolanie już to miejsce oswoili.

- Przybywa dostawców (na stronie polskasmakuje.pl mamy zarejestrowanych 40 opolskich producentów), jednorazowo w placówce przy ul. 1 Maja 6 może ich być sześcioro lub siedmioro – mówi Iwona Skrętowicz-Knysz, specjalistka Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych w opolskim KOWR. - Jest też coraz więcej klientów. Wciąż pojawiają się nowi, a ci, którzy już byli, chętnie wracają. Produkty, które tu oferujemy są droższe niż w sklepie, ale też są lepsze. Nie ma w nich wzbogacaczy smaku i zapachu, ani dodatków chemicznych.

Klientów przyciąga także różnorodna oferta.

Cieszymy się, bo są klienci – mówią Roman i Małgorzata Famułowie (gospodarstwo Kozi Dar z Chudoby). - Jesteśmy tu w każdą środę i zamierzamy naszą przygodę ze Straganami Opolskimi kontynuować. Na pewno bardziej warto przyjść po sery tutaj niż do zwykłego sklepu, bo są świeże. Jak się kozy wydoi, żona natychmiast mleko przerabia. W tych produktach nie ma konserwantów, bo te sery nie leżą na półce nie wiadomo jak długo.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Krzysztof Ogiolda

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.