Karolina Dudek

Staropolskie menu z pieczoną gęsiną w roli głównej

Staropolskie menu z pieczoną gęsiną w roli głównej Fot. Fot. 123rf
Karolina Dudek

Podzielę się z Wami moim marzeniem. Siedzi mi w głowie od dawna i tym bardziej cieszę się, że właśnie nim mogę zadebiutować w felietonach kulinarnych.

Proszę sobie tylko wyobrazić. Czy nie byłoby pięknie, gdyby święto niepodległości Polacy, zamiast na politycznych demonstracjach, spędzali radośnie biesiadując z rodziną i przyjaciółmi? W moim marzeniu idę dalej - panowie na tę okazję przyklejaliby sobie wąsy Piłsudskiego, a panie upinały koki. Na stole - staropolskie menu z pieczoną gęsiną w roli głównej. Bo skoro Amerykanie mogą mieć swojego indyka, to my możemy mieć gęsinę. W końcu Polacy nie gęsi i swoje dania mają, prawda?

Gęsina z Polski, słynąca z wyjątkowo smacznego mięsa, hodowana na owsianej paszy, jest ceniona na Zachodzie, tymczasem jej spożycie w Polsce jest maleńkie. Szkoda, bo biorąc pod uwagę zdrowotne i smakowe właściwości, gęś nie ma sobie równych. Na szczęście, jest nadzieja na zmianę, a hasło „Gęsina na świętego Marcina” przynosi pierwsze efekty. Właśnie teraz, jesienią, gdy jej mięso jest najlepsze, a ceny najniższe, gęsina trafia nawet do dyskontów spożywczych. Żal nie brać.

W moim marzeniu, 11 listopada w każdym domu roznosi się zapach pieczonej gęsiny. Znak to, że wieczorem spotkamy się, by wznieść toast za Niepodległą. W rondlu dochodzi kasza, obok pyrkają ćwikła z jabłkami, w misce rośnie ciasto drożdżowe na placek ze śliwkami, bo taki ponoć lubił sam Marszałek. A jedynym narodowym sporem w tym dniu jest to, czy przed gęsią lepiej podać wołowy rosół, czy może zupę z dyni.

Pieczona gęsina

Składniki:

Około 4,5 kilogramowa gęś, 1 łyżka soli, łyżeczka pieprzu, 2 ząbki czosnku, 3 małe jabłka, 2 małe cebule, łyżeczka majeranku, łyżeczka tymianku, 1 łyżka masła

Przygotowanie

Gęś dokładnie natrzeć w środku i na wierzchu pastą z rozgniecionego czosnku, soli i pieprzu. Jabłka i cebule obrać, pokroić na ósemki, wymieszać z ziołami i włożyć do gęsi. Wierzch gęsi posmarować masłem i ułożyć ją w gęsiarce lub brytfannie. Po godzinie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na 30 minut, po czym odwrócić gęś i znów piec 30 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 180 st. C i piec przez 2,5 godziny, polewając od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.

Po upieczeniu zebrać nadmiar smalcu, a przed krojeniem dać mięsu odpocząć 20 minut.

Karolina Dudek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.