Sposób na bakłażana

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Sposób na bakłażana

Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Gotując w rytmie sezonowości, wcześniej czy później trafia człowiek na bakłażana. Niby śliczny, krągły, pękaty, niby popularny w łatwej i smacznej kuchni włoskiej, ale jakoś tak często w kuchni mamy z nim nie po drodze.

Kiedy przychodzi coś z niego ugotować, pojawia się mnóstwo problemów. Bo gorzki, tłusty, w rezultacie niesmaczny. Tu przybywam na ratunek ja, oddana miłośniczka bakłażana pod każdą postacią, poza tą niewłaściwie przyrządzoną.

Zacznijmy od początku. Goryczka, często przypisywana temu wdzięcznemu warzywu, nie jest standardem, niektóre odmiany nie mają jej wcale, a sama nie spotkałam się z żadnym nadmiernie gorzkim do przełknięcia okazem. Jeśli jednak istnieje obawa, że gorycz zabije entuzjazm, plastry, połówki lub innego kształtu kawałki warzywa należy solidnie posolić i odstawić na sicie na 15 minut.

Warzywo wystarczy potem dokładnie przepłukać i mocno odcisnąć, używając w tym celu papierowego ręcznika. Wysuszony bakłażan jest gotowy do dalszej obróbki - i tu pora na poradę numer dwa. Bakłażan to największy tłuszczopijca, jakiego znam, nasiąknie każdą ilością oleju, oliwy czy czegokolwiek, czym zechcemy go nasmarować, a więc trzeba mu tłuszcz dawkować. W smażeniu przyda się nieco wprawy oraz sporo cierpliwości w niedolewaniu oliwy do ognia, czyli w tym wypadku do garnka lub na patelnię. Początkującym polecam zamiast smażenia pieczenie.

Plastry warzywa wystarczy posmarować cieniutką warstwą oliwy zmieszanej z pieprzem i solą, po czym ułożyć na blasze i piec pół godziny w 180°C. Potem ułożyć na kromce z ricottą, albo przełożyć plastrami pomidora i mozzarelli, można też zamarynować z prostym pesto z pietruszki. Absolutna pycha!

Caprese z bakłażanem

4 porcje, czas przygotowania 20 minut + 30 minut pieczenia

Składniki: 1 bakłażan, 3-4 łyżki oleju rzepakowego, 2 pomidory (najlepsze bawole serce), 2 kulki mozzarelli (najlepiej z mleka bawolic, tzw. mozzarella di buffala), 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, 4 łyżki dobrego octu balsamicznego lub słodkiego octu sherry, 1 pęczek bazylii, sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie: Bakłażan umyj i pokrój w plastry grubości 1 cm, rozłóż na desce i posól, odstaw na 15 minut. Olej wymieszaj ze szczyptą soli i pieprzem. Plastry bakłażana umyj i dokładnie odsącz na papierowym ręczniku. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj plastry za pomocą pędzla przyprawionym olejem z obydwu stron. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut. Wystudź. Pomidory i mozarellę pokrój w plastry. Układaj na talerzu na przemian plastry bakłażana, pomidorów i sera, na wierzchu rozłóż listki bazylii. Skrop sałatkę oliwą i octem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Dominika Wójciak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.