Smaki znad Sekwany

Czytaj dalej
Fot. Krzysztof Kapica
Ania Starmach

Smaki znad Sekwany

Ania Starmach

Co najbardziej lubię robić podczas wakacji? Leniuchować, czytać zaległe lektury, kąpać się w morzu i oczywiście jeść.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

We Włoszech z karty wybieram moje ulubione dania: pizzę, pastę, ryby z grilla, a będąc we Francji, sięgam po moją ukochaną kaczkę, różową w środku i po tartę tatin, która moim zdaniem jest najlepszym deserem na świecie. A że w tym roku państwo nad Sekwaną nie jest, niestety, na liście miejsc, które odwiedzę, to postanowiłam odtworzyć moje ulubione przepisy w domu, dla mnie i dla was.

Tarta z białą czekoladą

Ciasto: 250 g mąki, 50 g cukru pudru, 3 łyżki kakao, 1 żółtko, szczypta soli, 150g masła
Masa: 200g białej czekolady, 150 ml śmietanki 36 proc., 30 g masła
Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, wstaw na 30 minut do lodówki, następnie rozwałkuj i przełóż do formy na tartę, przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż grochem. Piecz 15 minut w temp. 170 stopni, następnie ściągnij papier i groch i piecz jeszcze 10–15 minut. Gotowy spód ostudź. Zagrzej śmietankę, zalej nią pokruszoną czekoladę i masło, wymieszaj. Na kakaowy spód wyłóż czekoladową masę. Włóż na min 2 godziny do lodówki. Podawaj z sosem malinowym.

Piersi kaczki w sosie pomarańczowym

Składniki: 70 ml octu balsamicznego, 2 łyżki miodu, 2 łyżki brązowego cukru, 250 ml soku pomarańczowego, 2 piersi z kaczki, sól, pieprz, 1 pomarańcza
Przygotowanie: Skórę kaczki natnij, obsyp solą i pieprzem, obsmaż na patelni zaczynając od strony skóry, a następnie przełóż do piekarnia o temperaturze 180 stopni na 15–20 minut, to zależy od tego, jaki stopień wysmażenia mięsa najbardziej ci odpowiada. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier i miód, gdy cukier się skarmelizuje, dodaj ocet, a po chwili sok, całość gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje i uzyska jednolitą konsystencję. Po upieczeniu kaczkę podawaj z sosem i z cząstkami pomarańczy.

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki: 1 kg ziemniaków, 250 ml śmietanki 30 proc., 3 ząbki czosnku, świeży rozmaryn, sól, pieprz, 70g wędzonego boczku, 70 g sera, np. gruyere
Przygotowanie: Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce, przełóż do rondla, wlej śmietankę dodaj sól, pieprz, czosnek i rozmaryn, wymieszaj i zagotuj. Zawartość garnka przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i wcześniej pokrojonym i obsmażonym boczkiem, Piecz 1,5 h w temperaturze 160 stopni.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.