Rozstrzygnęliśmy nasze plebiscyty i wybraliśmy najlepsze restauracje w Krakowie. Powstały w ten sposób nietypowe przewodniki, z którym będziecie mogli smakować Kraków. Albumy Smaki Krakowa możecie przeglądać zarówno w formie interaktywnej, jak i PDF.
Intrygujące. Takie są wyniki drugiej edycji plebiscytu „Dziennika Polskiego” Smaki Krakowa. Stworzyliśmy kolejny kulinarny przewodnik po 27 lokalach. Możecie z nim nie tylko zwiedzać miasto, ale także poznawać je od kuchni i delektować się nim....
Rozstrzygnęliśmy kolejną edycję naszego plebiscytu i wyłoniliśmy najlepsze restauracje w Krakowie. Powstał w ten sposób kolejny unikalny przewodnik, z którym będziecie mogli smakować Kraków. Album Smaki Krakowa możecie przeglądać zarówno w formie...
Każdy, kto sporo podróżuje po Polsce, ma zapewne swój prywatny ranking miejscowości, które lubi najbardziej. Różne rzeczy mogą wpłynąć na tę ocenę.
Poznajcie jurorów plebiscytu Smaki Krakowa. Restauracje oceniali: Anna Starmach, Adam Chrząstowski, Dominika Wójciak oraz Anna Wierzbicka. Mieli bardzo trudne zadanie, ale spisali się wyśmienicie.
Zapraszamy Państwa na wirtualny spacer po najlepszych krakowskich restauracjach - laureatach plebiscytu Dziennika Polskiego Smaki Krakowa 2015! Zobaczcie interaktywną mapę i fotogalerie z wnętrz wszystkich lokali. Aby rozpocząć wirtualny spacer,...
Mówi się, że pośpiech jest złym doradcą i bywa ojcem powierzchowności. Mistrzowie, by perfekcyjnie wykonywać swoją robotę, ni potrzebują jednak zwalniać tempa. Do tego grona z pewnością zaliczyć należy kucharzy serwujących dania w krakowskich...
Kuchnia autorska to nie tylko garnki, umiejętność szybkiego siekania cebuli i księgi z przepisami. To indywidualności. Ci, którzy odważyli się marzyć oraz przekraczać granice. Wszyscy, którzy zrozumieli, na czym polega improwizacja i inwencja...
Co łączy Pitagorasa, Leonarda da Vinci i George'a Bernarda Shawa? Większość pewnie odpowie: wielki umysł. I oczywiście jest to prawdą. Nie każdy jednak wie, że zarówno grecki filozof, włoski mistrz renesansu i irlandzki dramaturg byli...
Martin Gimenez Castro, zwyciężca pierwszej polskiej edycji "Top Chef", przyznaje, że nie lubi, gdy jego goście - zamiast spędzać miło czas w towarzystwie i rozmawiać o życiu - analizują każdy składnik dania, szukając błędu, żeby przed znajomymi...
Nieważne, czy na początku było mikro- czy makrokosmos. Ważne, że istniały w nim żywioły, a bieg naszego życia podporządkowany był zmieniającej się przyrodzie i zjawiskom w niej występującym. To gwarantowało człowiekowi harmonię i idealny balans...
Kuchnia francuska - według wielu znawców - uchodzi za najlepszą na świecie. Wymaga też największych umiejętności i wiedzy. Świadczyć o tym może choćby to, że jeśli ktoś ukończy kurs w prestiżowej szkole Le Cordon Bleu, ten zyskuje bezterminowy...
Pizza, sery i wina - tego wszystkiego trzeba spróbować, aby poznać sekrety kuchni z Półwyspu Apenińskiego. Może właśnie dlatego najlepszą włoską restauracją w Krakowie została Mamma Mia. Słynie przecież z przepysznej pizzy na cienkim spodzie, w...
Pobożni Żydzi odmierzają czas w odmienny sposób niż inne społeczności. Prócz indywidualnego kalendarza mają także swoją kuchnię, w której najważniejsze zdawać by się mogły momenty postu. Okresy wstrzemięźliwości od jedzenia oraz picia. Nie oznacza...
Choć kuchnia polska w Krakowie stoi pod znakiem mięsa, to wybierając restaurację nie musimy się już martwić, że do wyboru będziemy mieli tylko schabowego z kapustą, mielonego czy bigos. Poniżej znajdziecie laureatów plebiscytu Smaki Krakowa w...
Wybraliśmy najlepsze restauracje. Wierzymy, że ich adresy stworzą wyjątkowy kulinarny przewodnik, z którym będziecie Państwo chcieli smakować Kraków.
Zapraszamy Państwa na wirtualny spacer po najlepszych krakowskich restauracjach - laureatach plebiscytu Dziennika Polskiego Smaki Krakowa 2014! Zobaczcie interaktywną mapę i fotogalerie z wnętrz wszystkich lokali. Aby rozpocząć wirtualny spacer,...
Rozstrzygnęliśmy kolejną edycję naszego plebiscytu i wyłoniliśmy najlepsze restauracje w Krakowie. Powstał w ten sposób kolejny unikalny przewodnik, z którym będziecie mogli smakować Kraków. Album Smaki Krakowa możecie przeglądać zarówno w formie...
Poznajcie jurorów plebiscytu Smaki Krakowa. Restauracje oceniali: Anna Starmach, Adam Chrząstowski, Anna Skwarek, Łukasz Skura, Małgorzata Cetera-Bulka i Małgorzata Nitek. Mieli bardzo trudne zadanie, ale spisali się wyśmienicie.
Krakowianie uwielbiają życie. Żadne inne polskie miasto nie może poszczycić się tak wielką liczbą kawiarni, pubów, klubów z muzyką na żywo oraz pełnych ludzi restauracji z przepysznym jedzeniem.
Flaneur wymyślili Francuzi. Co oznacza? To kontemplowanie miejskiej przestrzeni – z jej architekturą i mieszkańcami – ale także czerpanie przyjemności ze swobodnego spaceru, często jednak obfitującego w spontaniczne decyzje.Flaneur to jednym...
Na początku był człowiek. Bez jego idei, indywidualnej filozofii oraz umiejętności oryginalnego rozkładania kulinarnych akcentów, kategoria ta byłaby jałowa i martwa. A nie jest. Świadczy o tym m.in. światowa – i mądra – moda na chodzenie do...
Maria Grodecka była pierwsza. Gdyby nawet ktoś był przed nią, to nie zyskał takiej popularności i sławy. Bezwzględna i bezkompromisowa. To ona obwieściła Polsce, że nastał zmierzch świadomości łowców. Koniec ery mięsożerców, miłośników schabowego...
Podróż z łyżką i widelcem przez obydwie Ameryki pełna jest aromatów, kolorów i... ostrych smaków. Na kuchni tej mocne piętno odcisnęła także kolonialna przeszłość poszczególnych krajów. Podążając z Meksyku na południe, odnajdziemy świat, w którym...
Azja zawsze fascynowała Europejczyków. Odmiennością, różnorodnością i nieprzewidywalnością. Podobnie jest z kuchnią. Smakowanie orientalnych dań to wciąż magiczna podróż przez świat nieznanych smaków, zapachów i barw. Każdy posiłek staje się tu...
Królewską koronę przyznaje się jej nie bez powodu. Najczęściej bowiem przywołuje na myśl obraz wyszukanych dań, także ekskluzywnych posiłków, które najlepiej zarezerwować na szczególne okazje w życiu. Jednak, jak każda sprawna monarchini, potrafi...
Przez żołądek do serca – oto metoda Włochów na zawojowanie świata. Przynajmniej tego kulinarnego. Dania rodem z Półwyspu Apenińskiego wszędzie zdobyły serca i podniebienia miłośników jedzenia. Rozsmakowali się w nich także krakowianie. Poniżej...
To potrawy o smaku kardamonu, imbiru, tymianku, gałki muszkatołowej, goździków, szafranu, kolendry i oregano. To kuchnia jaskrawych odcieni czerwieni, żółci, pomarańczy, błękitu. Bliski Wschód lubi zaskoczenia. Poniżej znajdziecie laureatów...
Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.
© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.