Smaki Krakowa 2016. Wybieramy najlepsze restauracje w mieście! [PLEBISCYT]

Czytaj dalej
Fot. Andrzej Banaś
Katarzyna Kachel

Smaki Krakowa 2016. Wybieramy najlepsze restauracje w mieście! [PLEBISCYT]

Katarzyna Kachel

Szukamy miejsc, gdzie rodzą się najsmaczniejsze kulinarne pomysły. Tradycyjnych i takich, w których szefowie dokonują ekwilibrystycznych zabiegów, by zaskoczyć gości. Zapraszamy Państwa do zgłaszania lokali, w których zostaliście uwiedzeni, a może i poczuliście niebo w gębie.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego pakietu archiwalnych albumów "Smaki Krakowa 2015" oraz "Smaki Krakowa 2014":

Zaczęło się. Po raz trzeci zaczynamy tworzyć z Wami najsmaczniejszy przewodnik po Krakowie. Już wiemy, że macie Państwo dobry gust oraz wielki apetyt na niebanalne dania, które rodzą się z miłości do jedzenia. Wiemy też, że w kuchniach pod Wawelem pracują ludzie, którzy z gotowania uczynili sztukę i sztuką tą chcą się dzielić z innymi. Nie wiemy jeszcze tylko, kto w tym roku nas zaskoczy, zaczaruje, dogodzi zmysłom i zajmie miejsce pośród tych najlepszych.

Dwa lata temu w naszych głowach zrodził się pomysł, by wyróżniać miejsca, w których powstają dania kreowane przez prawdziwych zaklinaczy zmysłów. Takie, które są powodem do dumy i dla których zaczynają przyjeżdżać do nas ludzie nie tylko ze stolicy. Dzięki Państwa pomocy znaleźliśmy je i nagrodziliśmy w dwóch poprzednich edycjach naszego plebiscytu. Dziś rozpoczynamy edycję trzecią, mając świadomość, że dwanaście miesięcy to w branży gastronomicznej niemalże lata świetlne. Na gastronomicznej mapie Krakowa wszak codziennie pojawiają się nowe lokale, w których zjeść można grasicę, maczankę po krakowsku, tatar, śledzia, ale i homary, ośmiornice, wyśmienite curry czy też chili con carne.

Kulinarnie jesteśmy coraz bardziej różnorodni, barwni i oryginalni; obok miejsc eleganckich, wyszukanych pojawiają się też nonszalanckie i hipsterskie. Wszystkie starają się odpowiadać na gusta, mody i zapotrzebowania gości. W sąsiedztwie food trucków, gdzie zjeść można świetną wołowinę, całkiem niezłe frytki, falafel czy hummus - otwierają się miejsca z kuchnią wegańską, bezglutenową, bezcukrową i sous vide, czyli daniami gotowanymi w zamkniętym próżniowo worku (by zachować soki i aromaty mięs).

Tuż przy pierogach, gołąbkach, kaczkach, schabie i kapuście w karcie znajdziemy topinambur, skorzonerę, pasternak, zapomniane korzonki i zioła. Menu coraz częściej bywa sezonowe, a produkty świeże, niemrożone i regionalne. Świadomość tego, co podaje się na talerzu i jak to wpływa na nasz organizm oraz samopoczucie, jest dziś znacznie większa niż kilka lat temu.

Jedzeniowe trendy obowiązujące w 2016 roku nie są dla nas zaskakujące. Ma być zdrowo, naturalnie, lokalnie i nieco egzotycznie. Modna zatem jest dziś kuchnia hawajska, ale i zapomniane do niedawna ryby, choćby tautoga czarna bądź kurka. W kartach restauracji, które mają świadomych szefów kuchni, pojawiają się liście brokułu, zwykle traktowane przez nas po macoszemu i wyrzucane do kosza. A szkoda, bo to świetne źródło witaminy A i C, białka oraz wapnia.

Swój renesans przeżywają ziarna, a królową śniadań stała się owsianka w wytrawnej odsłonie, podawana z jajkiem, bekonem, łososiem, w towarzystwie ziół bądź orzechów. Jednym zdaniem, wracamy do smaków tradycji, zapomnianych receptur, ale też nie boimy się eksperymentów.

Czy krakowscy restauratorzy są otwarci na światowe kierunki i szlagiery, dyktowane przez najlepszych szefów kuchni? Sprawdzimy to!

Filozofia naszego konkursu jest prosta. Tworząc regulamin, chcieliśmy odpowiedzieć sobie i Państwu na pytanie: czy krakowscy kucharze są mistrzami sztuki, jaką jest gotowanie? Czy potrafią eksperymentować, twórczo zdekonstruować to, co dostaliśmy w posagu po naszych babkach i prababkach, łączyć szacunek do tradycji z odwagą? Czy wreszcie wykorzystują bogactwo małopolskich lasów, pól i łąk, zamawiają mięso po sąsiedzku, u gospodarzy?

Prosty jest także cel naszego plebiscytu: zamierzamy w nim wyróżnić i nagrodzić miejsca, które mają mądrze przemyślaną, ale i zaskakującą kartę. Które dbają o świetnej jakości produkty, zwracają uwagę na detale i potrafią zadziwić nowatorskimi rozwiązaniami. Które bez mrugnięcia okiem polecilibyśmy przyjaciołom.

Znacie takie lokale? Czekamy na Państwa propozycje. Jeśli uzasadnicie je w błyskotliwy, zabawny i przekonujący sposób, macie szansę zasiąść wśród członków naszej szanownej kapituły i brać udział w dalszych obradach; testować dania i mieć wpływ na ostateczną listę zwycięzców.

Przypominamy, że kandydatem w plebiscycie może być restauracja ciesząca się dobrą opinią, o wysokiej jakości usług, miłej atmosferze, dobrej obsłudze i ciekawym wystroju wnętrz.

Restauracje możecie zgłaszać w 5 kategoriach:

Lokale można zgłaszać od 19 sierpnia od godz. 9 do 6 września do godz. 14.59.59. Prawidłowe zgłoszenie powinno zawierać: nazwę i adres polecanej restauracji, kategorię, a także uzasadnienie swojego wyboru. Można to zrobić za pomocą powyższych formularzy, dotyczących konkretnych kategorii, bądź drogą mailową, wysyłając wiadomość na adres e-mail: smaki@dziennik.krakow.pl. Zgłoszenia można dostarczyć także listownie na adres: Dziennik Polski, al. Pokoju 3, 31-548 Kraków z dopiskiem SMAKI KRAKOWA.

Na podstawie zgłoszeń Czytelników i Internautów, Kapituła Plebiscytu dokona nominacji do drugiego etapu konkursu- głosowania.

W kapitule plebiscytu Smaki Krakowa 2016 zasiadają:

Anna Starmach - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa,
Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ed Red,
Dominika Wójciak - zwyciężczyni trzeciej edycji programu MasterChef, autorka książek kulinarnych i bloga kulinarnebezdroża.blogspot.com
Małgorzata Cetera-Bulka - Prezes Polska Press Oddział w Krakowie,
Małgorzata Nitek - z-ca Redaktora Naczelnego Dziennika Polskiego. [/b]

Katarzyna Kachel

Komentarze

3
Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Monika

Ten konkurs to jeden wielki przekręt. Sami właściciele wysyłają sms i wykupują powiadomienia na Facebook, żeby dotrzeć do jak największej ilości ludzi. Porażka

wolontariusz

Która z tych knajp przygotowywała posiłki dla policjantów na ŚDM ???

wolontariusz

Która z tych knajp przygotowywała posiłki dla policjantów na ŚDM ???

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.