Smaki Krakowa 2015. Kiedy wejdziesz do Alchemii od kuchni, znajdziesz cały świat na talerzu

Czytaj dalej
Fot. Andrzej Banas
Katarzyna Kachel

Smaki Krakowa 2015. Kiedy wejdziesz do Alchemii od kuchni, znajdziesz cały świat na talerzu

Katarzyna Kachel

W pierwszym etapie konkursu to Państwo zgłaszacie restauracje, w których lubicie jeść. Czekamy na zgłoszenia do 31 sierpnia 2015 r. Naszymi partnerami są Stary Kleparz oraz Unia PR & marketing.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

W Korycinie wierzą, że tutejszych chłopów nauczyli serowarstwa Szwajcarzy. A dokładniej - szwajcarscy wojacy, którzy walczyli po polskiej stronie w czasie potopu szwedzkiego, a później leczyli rany w folwarku Kumiała. Ponoć z nudów, a może i z wdzięczności, dzielili się tajnikami wyrobu serów.

Smaki Krakowa 2015: plebiscyt Dziennika Polskiego! [CZYTAJ WIĘCEJ]

Możecie sprawdzić, jak radzą sobie z tradycyjną recepturą dzisiejsi producenci. Koryciński przysmak podawany jest w Alchemii od kuchni z grillowanymi warzywami. A jako że restauracja ta łączy smaki polskie i światowe, pod jej dachem możecie spróbować także sera halloumi.

To biały, półtwardy cypryjski wynalazek, wytwarzany z mleka owczego lub z odpowiedniej mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego. Kucharz lokalu przy Estery grilluje go, by potem podać w towarzystwie humusu paprykowanego, papryki, rukoli i domowych pikli.

- Pycha - napisała pani Beata, zgłaszając Alchemię od kuchni do naszego plebiscytu "za domowe smaki, świeże produkty i zupę rybną z owocami morza. Najlepszą w Krakowie".

Nie musicie się Państwo z tą opinią zgadzać. Zgłoście Waszego faworyta! Czekamy na propozycje. Pamiętajcie, że celem Smaków Krakowa jest wyróżnienie lokali, które dbają o świetnej jakości produkty, zwracają uwagę na detale i potrafią zaskoczyć. Jeśli uzasadnicie swój typ w błyskotliwy i przekonujący sposób, macie szansę dołączyć do członków naszego jury.

Zgłoszenia można wysyłać na adres e-mailowy [email protected]; poprzez formularz dostępny na stronie internetowej dziennikpolski24.pl; listownie pod adresem: al. Pokoju 3, 31-548 Kraków, z dopiskiem "Smaki Krakowa 2015".

Restauracje możecie zgłaszać w 9 kategoriach:

W kapitule plebiscytu Smaki Krakowa 2015 zasiadają:

Anna Starmach - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa,
Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ed Red,
Dominika Wójciak - zwyciężczyni 3 edycji programu MasterChef, autorka bloga kulinarnebezdroża.blogspot.com
Małgorzata Cetera-Bulka - Prezes Polska Press Oddział w Krakowie,
Małgorzata Nitek - z-ca Redaktora Naczelnego Dziennika Polskiego,
Czytelnik, który przesłał najciekawsze uzasadnienie kandydatury.

Katarzyna Kachel

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.