Smaki dzieciństwa

Czytaj dalej
Fot. Andrzej Banas / Polskapresse
Ania Starmach

Smaki dzieciństwa

Ania Starmach

Jaki deser z dzieciństwa najmilej wspominacie? Kulki ryżowe, owocową piankę, a może blok czekoladowy? W ramach powrotu do tych beztroskich lat i pysznych babcinych obiadków, przedstawiam wam już trochę zapomniane, ale nadal smakowite przepisy na słodkości!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Blok czekoladowy

Składniki: 250g masła, 120ml wody, 500g mleka w proszku, 80g gorzkiego kakao, 250g cukru, 400g herbatników, garść rodzynek, garść orzechów, garść suszonej żurawiny
Przygotowanie: W garnku podgrzej masło, wodę, cukier, dodaj kakao, masę lekko ostudź. Herbatniki drobno pokrusz, wymieszaj z masą kakaową, dodaj też mleko w proszku i bakalie. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównaj. Całość schładzaj przez min. 3 godziny w lodówce.

Lekka pianka z truskawkami

Składniki: 0,5l śmietanki 36%, 2 galaretki truskawkowe, 400ml wody, 500g truskawek, świeża mięta, 100cukru pudru, wiórki czekoladowe
Przygotowanie:Galaretki rozpuść w wodzie, ostudź. Śmietanę ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj galaretki i cukier, przelej do szklanek/pucharków. Schładzaj w lodówce, podawaj ze świeżymi truskawkami, czekoladą i miętą.

Rolada waflowa

Składniki: opakowanie kwadratowych wafli, 3 banany, galaretka wiśniowa, 100g herbatników, 120g cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao, 100ml wody
Przygotowanie: Odłóż dwa wafle. Galaretkę rozpuść w wodzie. Masło rozpuść, dodaj kakao, pokruszone herbatniki i wafle oraz galaretkę, masę wylej na wafle, dodaj banany, zwijaj całość w roladę. Schładzaj w lodówce. Po schłodzeniu krój na plastry.

Kulki ryżowe

Składniki: 200g krówek, 200g masy toffi, 120g masła, 2 łyżki kakao, 100g ryżu preparowanego
Przygotowanie:Masło podgrzewaj na małym ogniu, dodaj krówki i masę toffi, poczekaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Wtedy dodaj ryż, wymieszaj (uważaj, żeby się nie oparzyć, możesz użyć rękawiczek).
Z masy formuj kulki, odkładaj je na posmarowany masłem papier do pieczenia.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.