Smak mango i pomarańczy

Czytaj dalej
Fot. brak
Ania Starmach

Smak mango i pomarańczy

Ania Starmach

Słodkie, soczyste pomarańcze i żółtopomarańczowe, miękkie i aromatyczne mango! Takie owoce dziś zestawiam i takie dania owocowe proponuję. Nie tylko na słodko.

Sernik z białą czekoladą i mango

Składniki:

- 1 duże miękkie mango

- 600g mielonego białego sera

- 400g białej czekolady

- 1,5 łyżki żelatyny

- 200ml śmietanki 36%

- 1 łyżka cukru waniliowego

- 200g pokruszonych ciasteczek zbożowych

- 100g roztopionego masła

Przygotowanie: Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z masłem, przełóż do tortownicy, wyrównaj i przechowuj w lodówce. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, mango pokrój w kostkę, śmietankę ubij na sztywno. Lekko ostudzoną czekoladę wymieszaj z serem, cukrem waniliowym, żelatyną (wcześniej namoczoną w wodzie i podgrzaną), dodaj śmietankę i połowę mango. Masę delikatnie wymieszaj i przełóż do formy. Schładzaj przez noc w lodówce, udekoruj pozostałym mango i świeżą miętą.

Naleśniki Suzette

Składniki:

- 500 ml mleka

- 200g mąki

- 2 jaja, 1 łyżka cukru

- szczypta soli

- łyżka roztopionego masła

- skórka otarta z ½ pomarańczy

- szklanka soku z pomarańczy

- 4 łyżki brązowego cukru

- 2 łyżki masła, 1 miękkie mango

Przygotowanie: Z pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki ciasta. Daj mu odpocząć około 30 minut. Po tym czasie smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni, następnie składaj w trójkąty. Cukier skarmelizuj na patelni, dodaj sok, a po chwili masło. Do takiego syropu włóż naleśniki (nie więcej niż 4 na jeden raz). Gotuj w syropie przez kilka minut. Gotowe naleśniki podawaj z kawałkami świeżego mango.

Sałatka pomarańczowa

Składniki:

- 3 pomarańcze

- 3 upieczone buraki

- 150g sera koziego

- 1 pierś kaczki

- sól, pieprz

Dressing:

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżka soku pomarańczowego

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżka miodu

- 1 mała posiekana papryczka chili

- świeża mięta

Przygotowanie: Skórę kaczki natnij, oprósz solą, pieprzem, przysmaż z dwóch stron na patelni, następnie przełóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 8 minut, po upieczeniu przykryj mięso folią i daj mu odpocząć. Buraczki, pomarańcze, kaczkę pokrój w plastry, układaj naprzemiennie; skrop obficie dresingiem, posyp świeżą miętą.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.