Smaczne sposoby na szparagi

Czytaj dalej
Fot. pixabay.com
Anastazja Bezduszna

Smaczne sposoby na szparagi

Anastazja Bezduszna

Przygotowując szparagi do gotowania, pamiętajmy: białe obieramy i odcinamy zdrewniałe końcówki, z zielonych także usuwamy końcówki, ale nie trzeba już ich obierać, wystarczy tylko umyć.

Kluczem do udanej kolacji ze szparagami jest ich świeżość. Te delikatne w smaku lekkostrawne i niskokaloryczne warzywa trzeba umieć wybierać. – Wybierając szparagi, warto zwrócić uwagę, gdzie były przechowywane. Powinny być trzymane w wilgoci – ich końcówki muszą być zanurzone w wodzie. Bez niej szparagi szybko więdną, a pozostając długo na słońcu – drewnieją, co od razu widać – mówi prof. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Kiedy łodyga jest miękka i sprężysta, a po przełamaniu wypływa z niej sok, można je śmiało kupować. Ale nie każdy sprzedawca pozwoli łamać szparagi, wtedy zwróćmy wagę na końcówki. U świeżych nie powinny one być rozwarstwione. A przy pocieraniu o siebie wydają charakterystyczny, skrzypiący dźwięk.

Świeże szparagi trzeba jak najszybciej ugotować. Jeżeli planujemy zrobić to później, najlepiej przechowywać je w lodówce, zawinięte w wilgotną ściereczkę.

Przed gotowaniem szparagi należy umyć. Pamiętajmy, że białe, grube obieramy. Niezależnie od koloru, wszystkie szparagi mają twarde końcówki, które należy obciąć. Szparagi, w zależności od grubości, gotujemy od 5 do 15 minut w osolonej wodzie. Łodygi układamy w dużym garnku do góry główkami. Jeżeli nie mamy odpowiednio wąskiego garnka, można związać je sznurkiem, aby się nie przewracały i mogły równomiernie ugotować. Zielone, najbardziej cienkie szparagi możemy od razu dodać do omletu lub tylko na chwilę zanurzyć do wrzątku i polać ciepłym sosem. Jakim?

– Do szparagów najbardziej pasują maślane sosy, jak holenderski na bazie żółtek i masła czy też beszamelowy i cytrynowy – mówi Ireneusz Ptak, szef kuchni restauracji Rzymianka w Hotelu Rzymskim.

Nie wylewajmy wody po ugotowaniu warzyw. Na jej bazie też można przyrządzić zupę szparagową lub nawet sos.
Rzadko zdarza się , aby po uczcie został choć jeden szparag , ale jeżeli tak się stanie, to ugotowane możemy dodać do omletu czy tarty, ale także sałatki, makaronu, kaszy lub zrobić na ich bazie sos.

Szparagi możemy także upiec w piekarniku z szynką czy w cieście francuskim lub nawet zgrillować.

Omlet z szynką, szparagami i sosem serowym

Składniki:
5-6 szt. szparagów zielonych, 4 plasterki szynki parzonej, 2 łyżeczki masła, 3 jajka, 1 garść młodego szpinaku, sól, pieprz do smaku, sos serowy

Wykonanie:
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i gotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru ok. 8 minut. Szynkę pokroić w kostkę, krótką chwilę podsmażyć na łyżce masła, a następnie dodać szparagi. Do miseczki wybić jajka, doprawić solą, pieprzem i energicznie roztrzepać trzepaczką. Dodać posiekany szpinak, wymieszać i usmażyć na wolnym ogniu z obu stron na łyżeczce masła.
Na gorącego omleta wyłożyć szparagi z szynką, polać sosem serowym i zwinąć.

Zupa krem ze szparagów

Składniki:
500 g szparagów, 6 łyżek masła, 4 łyżki krojonej cebuli, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szklanki bulionu z kury, 2 szklanki śmietany 12%, mielony pieprz do smaku

Wykonanie:
Szparagi myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Główki zostawiamy do dekoracji. Cebulę smażymy w 3 łyżkach masła przez 5 minut. Pozostałe 3 łyżki masła topimy w rondelku, dodajemy do niego mąkę i pieprzymy. Mieszamy całość i po około 2 minutach stopniowo wlewamy rosół. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy do zupy szparagi i cebulę, i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Po upływie czasu przecedzić zupę przez sito, pozostałe kawałki zmielić mikserem. Wszystko z powrotem łączymy i dodajemy śmietanę. Podgrzewamy zupę na małym ogniu, solimy do smaku. Główki szparagów dodajemy do zupy pod sam koniec gotowania. \

Zupa krem ze szparagów

Składniki:
500 g szparagów, 6 łyżek masła, 4 łyżki krojonej cebuli, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szklanki bulionu z kury, 2 szklanki śmietany 12%, mielony pieprz do smaku

Wykonanie:
Szparagi myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Główki zostawiamy do dekoracji. Cebulę smażymy w 3 łyżkach masła przez 5 minut. Pozostałe 3 łyżki masła topimy w rondelku, dodajemy do niego mąkę i pieprzymy. Mieszamy całość i po około 2 minutach stopniowo wlewamy rosół. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy do zupy szparagi i cebulę, i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Po upływie czasu przecedzić zupę przez sito, pozostałe kawałki zmielić mikserem. Wszystko z powrotem łączymy i dodajemy śmietanę. Podgrzewamy zupę na małym ogniu, solimy do smaku. Główki szparagów dodajemy do zupy pod sam koniec gotowania.

Tarta szparagowa

Składniki:
300 g szparagów, 2 jajka, opakowanie ciasta francuskiego czy na tartę, 100 ml śmietanki 30%, sól i pieprz, parmezan tarty do posypania

Wykonanie:
Szparagi myjemy i pozbywamy się grubych końcówek. Wykładamy na ręcznik papierowy. Następnie łączymy roztrzepane jajka ze śmietanką. Dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, tak by się utworzyły brzegi. Podpiekamy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez około 15 minut. Następnie na spód wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Podając tartę na gorąco, posypujemy ją parmezanem.

Szparagi z jajkiem w koszulce

Składniki na ciasto:
300 g zielonych szparagów, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki papryki w proszku, 4 jajka, woda, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka soli

Wykonanie:
W rondelku doprowadzamy litr wody do wrzenia. Dodajemy łyżkę octu. Obok zagotowujemy osoloną wodę w rondlu. Każde jajko należy delikatnie nakłuć i przelać do chochli, tak by nie naruszyć żółtka. Zanurzyć chochlę do wody z octem na 20 sekund, w tym czasie białko zdąży stężeć i utworzyć powłokę białkową wokół żółtka. Po tym można wyjąć chochlę, pozostawiając jajko
w wodzie na 3 minuty. Następnie takie jajko można przełożyć do rondla z osoloną wodą na 30 sekund, by pozbyć się zapachu octu. Następnie jajka możemy osuszyć ręcznikiem papierowym. Potem gotujemy umyte szparagi. W osolonej wodzie około 4-5 minut, nie dłużej. Gotowe szparagi przekładamy na talerze. Na nie wykładamy jajko i doprawiamy słodką papryką.

Anastazja Bezduszna

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.