Słodkie piknikowe propozycje

Czytaj dalej
Fot. Pixabay
Anastazja Bezduszna

Słodkie piknikowe propozycje

Anastazja Bezduszna

Chrupiące, owocowe przekąski na świeżym powietrzu pomogą nam doczekać do głównych dań.

Owsiane batoniki ze śliwką (1)

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
2 średnie banany
1 szklanka ulubionych orzechów lub ziaren (migdały, nerkowce, orzechy włoskie, słonecznik)
1 szklanka (około 100 g) suszonych śliwek
2 łyżki syropu klonowego lub brązowego cukru (opcjonalnie do smaku)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Banany obierz i ugnieć widelcem na gładki mus lub zmiksuj blenderem. Dodaj do nich syrop klonowy, przyprawy, a następnie płatki owsiane oraz posiekane orzechy i pokrojone drobno śliwki kalifornijskie. Wszystko dokładnie wymieszaj, a piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i po kilku minutach, gdy masa lekko zgęstnieje, wyłóż ją na blachę i uformuj centymetrową warstwę ze ściętym rantem – wielkość blaszki nie ma większego znaczenia.

Całość piecz około 25 minut, aż ciasto zacznie się rumienić i będzie chrupiące. Po jego wyciągnięciu z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, a potem pokrój na batoniki. Gotowe, pokrojone batoniki włóż do lunch-boxa. Możesz owinąć je w papier do pieczenia, zamrozić i wyciągnąć później, gdy poczujesz ochotę na słodycze. Świetnie smakują z dodatkiem mleka migdałowego.

Hiszpański przysmak churros

Składniki:
250 g mąki
350 ml wody
5 łyżek oleju z pestek winogron
1/2 łyżeczki soli
cukier puder – do posypania
ulubiona konfitura

PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszaj mąkę z solą. Zagotuj wodę z olejem, zalej mąkę i wypracuj ciasto mikserem na
gładką, niezbyt twardą masę. Pozostaw do ostygnięcia. Wypełnij masą rękaw cukierniczy z gwieździstą końcówką. W garnku lub frytkownicy rozgrzej olej. Wyciśnij 10 cm churros bezpośrednio na gorący tłuszcz. Smaż około 10 minut na złoty kolor. Wyjmij churros i odsącz na papierze kuchennym. Posyp drobnym cukrem pudrem. Serwuj z ulubioną konfiturą lub dżemem

Muffinki z truskawkami czy malinami

Składniki:
125 g świeżych malin
320 g mąki
120 g cukru
0,5 łyżeczki soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g miękkiego masła
1 jajko
250 ml mleka
3 łyżki koncentratu z marakui (np. Sunquicka Marakuja)

PRZYGOTOWANIE:
Oprósz maliny 20 g mąki i odstaw na bok. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól w dużej misce. Wymieszaj mikserem miękkie masło, dodaj jajko, a następnie mleko i koncentrat z marakui. Do suchych składników dodaj przygotowaną masę i wymieszaj porządnie łyżką. Delikatnie połącz masę z malinami. Przełóż przygotowane ciasto do silikonowych foremek na muffiny.

Piecz w temperaturze 180 stopni około 30-35 minut, aż będą rumiane. Po upieczeniu, można je posypać cukrem pudrem.

Anastazja Bezduszna

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.