Śledzik na weekend

Czytaj dalej
Fot. Fot. Dominika Wójciak
Dominika Wójciak

Śledzik na weekend

Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Siedzę i piszę. Książkę kucharską oczywiście. Sama się nie napisze, a wbrew pozorom w książce kucharskiej muszę trochę „pogadać”, o gotowaniu rzecz jasna.

Nie samymi przepisami wszak książka kucharska stoi. O książce napiszę niebawem, jako że zasób słów mam ograniczony, a zasób czasu jeszcze bardziej, będzie dziś dużo przepisów i mało gadania. Tego gadania to już w zasadzie tyle. Zostawiam Wam, Drodzy Czytelnicy, ukochane moje śledzie do spróbowania, na piątek w sam raz.

Śledź z selerem w sosie rémoulade

Składniki: 4-6 filetów śledziowych solonych, 1 żółtko, 90 ml oliwy z oliwek extra vergine, 90 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka musztardy ziarnistej, sok z 1 cytryny, 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu, 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek szczypiorku, 1 bulwa selera, sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Śledzie wymocz w zimnej wodzie, zmieniając ją 2-3 razy w trakcie moczenia.

Przygotuj majonez. Żółtko umieść w misce razem z 1 łyżeczką musztardy i szczyptą soli. Dokładnie rozmieszaj trzepaczką i cały czas mieszając, dolewaj cieniutkim strumieniem oliwę i olej do uzyskania gęstego majonezu. Dopraw sos do smaku sokiem z cytryny. Połowę majonezu wymieszaj z jogurtem, pozostałą musztardą, posiekanymi natką i szczypiorkiem. Dopraw pieprzem. Seler obierz i pokrój w julienne (cieniutkie paseczki). Dodaj do sos i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone w kawałeczki śledzie. Odstaw do zamarynowania na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Podawaj z kromką żytniego chleba.

Śledzie w peperonacie z gorącymi ziemniakami

Składniki: 4-6 filetów śledziowych solonych, 3 czerwone papryki, 2 łyżki oliwy z oliwy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku , 1 1⁄2 puszki krojonych pomidorów bez skóry, 1⁄2 łyżeczki miodu, 1 pęczek bazylii, sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Papryki umyj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230°C. Piecz 40 minut, aż skórka papryk stanie się miejscami czarna. Włóż je (gorące) do foliowej torebki, zwiąż i odstaw do ostygnięcia. Następnie obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w paseczki.

Na oleju zeszklij posiekaną drobno cebulę i starty na pastę z szczyptą soli czosnek. Dodaj pomidory i dopraw sos, solą pieprzem i miodem. Gotuj aż sos nieco zgęstnieje. Dodaj pieczoną paprykę wymieszaj i wystudź. Następnie dodaj pokrojone śledzie. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i listkami bazylii.

Smacznego!

Dominika Wójciak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.