Śledzie na co dzień i od święta. Obłędnie pyszne przepisy

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Śledzie na co dzień i od święta. Obłędnie pyszne przepisy

Dominika Wójciak

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię śledzie - nie mam pojęcia, kto pierwszy wypowiedział te słowa, ale są dni, kiedy podpisałabym się pod nimi obiema rękami.

W takie dni stopy same kierują mnie do ulubionego rybnego, a w głowie kotłują się szalone pomysły. Potem, w lodówce, zalegają słoiki pełne śledzi w różnego rodzaju marynatach i sosach, a ja jestem w siódmym niebie.

Poniższe przepisy choć mogą się wydać nieco kontrowersyjne, są obłędnie pyszne, a śledzie w kawie to już w moim domu kultowa pozycja.

Spróbujcie koniecznie!

ŚLEDZIE W MARYNACIE MUSZTARDOWO-KAWOWEJ

Składniki:

Przygotowanie: Śledzie pokrój na kawałeczki długości 2 cm (na jeden kęs). Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i przełóż do niej śledzie. Odstaw do zamarynowania na 12 godzin.

ŚLEDZIE Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I MIGDAŁAMI

Składniki:

Przygotowanie: Śledzie pokrój na kawałeczki długości 2 cm (na jeden kęs).

Cebulę posól i zeszklij na oleju, zaczynając smażyć od zimnego oleju.

Kiedy się zeszkli dodaj miód, imbir, wino i przyprawy i gotuj aż wino odparuje a cebula zmieni się w gęstą konfiturę. Wystudź a następnie wymieszaj ze śledziami i posiekanymi migdałami.

Dominika Wójciak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.